Wednesday, October 20, 2021
Jurnalism corect


DOCUMENT Guvernul dă OUG în justiție | Judecarea apelurilor în completuri de trei magistrați, amânată doi ani

By Robert Madaianu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 30 decembrie 2020 Etichete: , ,

Judecarea apelurilor în completuri formate din 3 judecători va fi amânată prin ordonanță de urgență timp de doi ani, în ciuda referendumului pe justiție din 2019. Ajuns în criză de timp, cu o măsură care ar urma să se aplice din 1 ianuarie 2021, Guvernul apelează la singura soluție pentru care mai există, totuși, timp: ordonanța de urgență. În ciuda numeroaselor semne de întrebare legate de constituționalitatea ei. E clar, însă, că sistemul judiciar nu are resursă umană pentru o astfel de modificare.

Main News a analizat textul proiectului de OUG:

Articol unic

(1) Dispozițiile art. 54 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privitoare la judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători se aplică apelurilor formulate în procese pornite începând cu data de 1 ianuarie 2023. În procesele pornite începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la data de 31 decembrie 2022inclusiv, apelurile se judecă în complet format din 2 judecători.(2) În cauzele penale, dispozițiileart. 54 alin.(2) din Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privitoare la judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători se aplică la judecarea apelurilor în cauzele care au fost înregistrate în primă instanţă începând cudata de 1 ianuarie 2023. Apelurile formulate în cauzele penale înregistrate în primă instanţă începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la data de 31 decembrie 2022inclusiv se judecă în complet format din 2 judecători.

Argumentele

Potrivit proiectului, inițiatorii explică faptul că schemele de personal ale instanțelor sunt subdimensionate. Nu avem, deci, suficienți judecători pentru o astfel de măsură. (FOTO 1)

Foto 1 – captură din proiect

Citește aici toate argumentele care însoțesc OUG.

Context

Luni, Senatul a adoptat dezbaterea în regim de urgenţă a proiectului referitor la prorogarea cu un an a prevederii potrivit căreia completurile de apel, în penal şi civil, trebuie formate din trei judecători.

Măsura urmează a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Totuși, senatorii au aprobat și retrimiterea la comisii a proiectului, pentru două săptămâni.

Birchall: În lipsa unor pași rapizi, infractorii pot scăpa

Într-o reacție pentru Main News, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, susține că, imediat după adoptarea ordonanței, este necesar un proiect de lege pentru abrogarea măsurii.

„Din cauza faptului că, timp de un an, această problemă nu a fost rezolvată, în acest moment singura opțiune pentru a evita haosul si dezastrul din justiție, pentru că, practic, nu există resursa umană pentru alcătuirea completurilor de trei judecători începând cu 1 ianuarie 2021, este adoptarea acestei ordonanțe. E adevărat că această soluție poate prezenta riscuri de neconstituționalitate, cu atât mai mult cu cât există deja o interpretare a Curții Constituționale în acest sens (Decizia 682/2012). După cum există și Hotărârea CCR nr. 2 din 2019 pentru validarea referendumului! Mai mult, riscul de neconstituționalitate există și fiindcă, potrivit practicii curente a CCR, Guvernul nu poate legifera dacă parlamentul este deja sesizat cu aceeași propunere legislativă! Ori este deja la Senat un astfel de proiect, care a fost întors luni la Comisii.
Pentru a elimina orice risc de neconstituționalitate, care poate duce inclusiv la declararea ca fiind lovite de nulitate a hotărârilor ce urmează a fi date în toată această perioadă, dispunându-se rejudecarea, așa cum de exemplu s-a întâmplat în cazul completurilor de 5 judecători), se impune imediat după adoptarea acestei OUG inițierea unui proiect de lege adoptat în Guvern și trimis în Parlament în procedură de urgență pentru abrogarea acestei modificări legislative (completurile de trei judecători, n.r.) împreună cu abrogarea unei alte măsuri legislative care dă peste cap întreg sistemul judiciar și anume pensionarea anticipată a magistraților, la 20 de ani. În lipsa unor pași rapizi, infractorii pot scăpa de pedepse. Unde să mai punem haosul și blocajul care ar domina în toate instanțele din țară pentru că în fiecare proces, în apel, ar putea fi ridicată o excepție de neconstituționalitate cu privire la ordonanță”, a declarat fostul ministru al Justiției pentru Main News.

CITEȘTE ȘI: ÎCCJ începe controlul referitor la repartizarea aleatorie a dosarului Ferma Regală Băneasa. La începutul anului, verificări privind repartizarea tuturor cauzelor de la ÎCCJ

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW