JustitieStirile zilei

DOCUMENT Bunurile aflate sub sechestru în dosarele penale pot fi luate de stat dacă sunt necesare în lupta împotriva COVID-19 | Set de reguli la Ministerul Justiției

Bunurile aflate sub sechestru pot fi rechiziționate dacă ele sunt necesare în eforturile de a combate pandemia generată de coronavirus. Măsura apare într-un document al Ministerului Justiției, consultat de mainnews.ro. Instituția a stabilit și o serie de reguli pentru desfășurarea proceselor și a anchetelor pe timpul stării de urgență.

Măsura rechiziționării este valabilă pe timpul stării de urgență.

Pe durata stării de urgență, bunurile în privința cărora au fost instituite măsuri
asiguratorii și sunt necesare prevenirii și combaterii răspândirii infecțiilor cu
COVID-19 pot fi rechiziționate, în condițiile legii”, potrivit regulilor anunțate de Ministerul Justiției.

Anterior, au fost stabilită posibilitatea confiscării unor bunuri provenite din contravenții săvârșite în timpul stării de urgență. CITEȘTE AICI MAI MULTE DETALII.

Parchete și instanțe ”de rezervă”

În situația în care un parchet va fi afectat de pandemie, dosarele pot fi mutate la altă structură egală în grad.

Dacă pe durata stării de urgență, din motive generate de pandemia de COVID19, un parchet este împiedicat să funcționeze, la sesizarea prim-procurorului acestuia ori a procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel sau din oficiu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție poate dispune trimiterea uneia sau mai multor cauze dintre
cele prevăzute expres în Decretul de prelungire la un parchet egal în grad, dacă măsura se impune în interesul rezolvării cauzei”, potrivit documentului întocmit de Ministerul Justiției.

Măsura este similară și în cazul instanțelor.

Dacă din motive generate de pandemia de COVID-19, o instanță de judecată este împiedicată să-și continue activitatea, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se desemnează o altă instanță de același grad care să preia soluționarea cauzelor a căror judecată continuă pe durata stării de urgență. Atunci când este posibil, dosarul cauzei
se trimite în format electronic instanței desemnate”, mai arată sursa citată.

O altă măsură vizează procesele de liberare condiționată. Acestea se soluționează de urgență, termenele de judecată fiind, de regulă, de 7 zile. Pot fi date și termene mai scurte.

Reguli noi la controlul judiciar

Persoanele aflate sub control judiciar nu mai merg la poliție pe timpul stării de urgență.

Prin derogare de la prevederile Codului de procedură penală, inculpatul față de care s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune nu se prezintă la sediul unității de poliție desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura. Pentru supravegherea inculpatului, organul de poliție menționat se va deplasa, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori se apreciază a fi necesar, la domiciliul inculpatului”, se arată în document.

Citește AICI întregul document al Ministerului Justiției.

Articole Recomandate

Back to top button