Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


DOCUMENT Bilanțul mandatului Gabrielei Firea, realizat de trei ONG-uri: 4 ani de mandat. 2016 – 2020. Aproape nimic

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 17 septembrie 2020 Etichete: , , , ,

ActiveWatch, Centru de Resurse pentru participare publică (CeRe) și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR) au întocmit, sub forma unui raport de 49 de pagini, bilanțul mandatului de primar în Capitală al Gabrielei Firea. Documentul, intitulat „4 ani de mandat. 2016 – 2020. Aproape nimic”, scoate în evidență nerealizările edilului social-democrat și conține critici dure legate de modul de implementare a proiectelor aprobate de Consiliul General.

Vouchere, stimulente, premii

Autorii raportului susțin că proiectele sociale nu au fost însoțite de criterii pentru selecția beneficiarilor.

„Parte dintre proiectele prezentate ca fiind proiecte sociale nu au avut criterii sociale pentru selecția beneficiarilor, mobilizând deci resurse financiare în numele protecției sociale fără a viza o categorie vulnerabilă (vedeți capitolul Vouchere, stimulente, premii și alte forme de plată directe de la finalul raportului). Domenii majore precum locuirea socială, asistența medicală pentru persoanele defavorizate social sau programe de after school pentru comunitățile sărace sunt acum, în 2020, în același stadiu în care erau în 2016”, se arată în raport.

Comunicarea deficitară cu celelalte administraţii din București a creat prejudicii

Pe de altă parte, raportul aduce critici pentru modul de comunicare între Primăria Capitalei și celelalte administrații din București. Un exemplu în acest sens, adus de autorii materialului, este demararea lucrărilor la Pasajul Doamna Ghica. Aici Primăria Sectorului 2 finalizase cu puțin timp înainte ample lucrări de reamenajare, însă întreaga zonă a fost excavată.

„Începerea lucrărilor la pasajul de la Doamna Ghica este un etalon al lipsei de comunicare dintre Primăria Capitalei şi celelalte administraţii de pe raza municipiului Bucureşti. Evident, această lipsă de comunicare vine pe fondul lipsei unei viziuni a administraţiei, dar şi pe fondul nerespectării legislaţiei transparenţei decizionale. Astfel, exact înainte de deschiderea şantierului de către Primăria Capitalei, în zonă au fost finalizate ample lucrări de reamenajare realizate de Primăria Sectorului 2: se trecuse de la un rând de borduri la trei rânduri de borduri, a fost instalat un sistem automat de irigare şi a fost schimbată vegetaţia. Apoi, a venit Primăria Capitalei şi a excavat zona”, afirmă autorii raportului.

Probleme la lucrările de infrastructură

Un proiect cu mari probleme de implementare este cel al lărgirii străzii Fabrica de Glucoză, consideră autorii raportului, care arată că trotuarul si pista pentru biciclete sunt îngustate de stâlpi la mai puțin de 70 cm fiecare.

„Lărgirea străzii Fabrica de Glucoză este un alt proiect care nu a ținut cont de principiile mobilității urbane sustenabile, trotuarele și pistele pentru utilizarea bicicletelor fiind făcute fără respectarea minimelor condiții pentru siguranța utilizatorilor. Astfel că, în unele puncte, trotuarul si pista pentru biciclete sunt îngustate de stâlpi și alte elemente de infrastructură (casete tehnice, alveole) la mai puțin de 70 cm fiecare. Mai mult, în ciuda faptului că au fost prevăzute casete pentru plantări de copaci în zonă, administrația a anunțat că renunță la acești copaci pentru că nu există spațiu fizic din cauza trotuarelor. Aceste spații au fost asfaltate”, adaugă autorii documentului.

Delimitarea cu garduri a liniilor de tramvai, cea mai importantă realizare a Gabrielei Firea

Cu toate că secțiunea de realizări este extrem de scurtă comparativ cu celelalte, în raport sunt arătate și anumite proiecte care au avut un impact pozitiv. Cea mai importantă realizare a Gabrielei Firea, susțin autorii raportului, constă în delimitarea cu gard a liniilor de tramvai, fapt ce a dus la creșterea vitezei medii de de plasare pentru aceste mijloace de transport în comun.

„Gardurile care imprejmuiesc unele trasee ale liniilor de tramvai sunt, probabil, singura mare realizare a administraţiei Firea în cei (mai mult de) 4 ani de mandat.” 

 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on on that Topic: mainnews.ro/document-bilantul-mandatului-gabrielei-firea-realizat-de-trei-ong-uri-4-ani-de-mandat-2016-2020-aproape-nimic/ […]

  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/document-bilantul-mandatului-gabrielei-firea-realizat-de-trei-ong-uri-4-ani-de-mandat-2016-2020-aproape-nimic/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you will find 14797 more Information to that Topic: mainnews.ro/document-bilantul-mandatului-gabrielei-firea-realizat-de-trei-ong-uri-4-ani-de-mandat-2016-2020-aproape-nimic/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *