Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


DNA, după ce Secția pentru judecători a CSM a decis că a fost afectată independența și imparțialitatea judecătorilor din procesul Colectiv și cere revocarea unui procuror: Nu s-a solicitat opinia instituției. Ar putea crea un precedent periculos

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 30 iunie 2021

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în ședința de marți, că a fost afectată independența și imparțialitatea judecătorilor Curții de Apel București care judecă dosarul Colectiv și a magistraților care au judecat cererea de recuzare înaintată de un procuror DNA la unul din termenele procesului. 

În cadrul aceleiași ședințe, Secția pentru judecători a CSM a hotărât sesizarea procurorului-șef al DNA pentru a evalua posibilitatea revocării procurorului care a înaintat cererea de recuzare.

DNA a luat cunoștință cu vădită îngrijorare de Hotărârea nr. 11650/2021 a  Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care s-a apreciat că procurorul care își exercită în instanță drepturile și obligațiile prevăzute de lege ar trebui înlăturat din DNA”, este răspunsul Direcției Naționale Anticorupție, prin intermediul unui comunicat de presă.

Concret, Hotărârea Secției pentru judecători a CSM a fost adoptată în urma unei sesizări venite din partea Inspecției Judiciare (IJ).

DNA precizează că Inspecția judiciară nu a solicitat opinia instituției la întocmirea raportului care a stat la baza hotărârii Secției pentru judecători, cum ar fi fost legal și firesc”, mai arată parchetul anticorupție.

Parchetul anticorupție susține că Hotărârea Secției ar putea crea un precedent periculos, având în vedere că formularea unei cereri de recuzare de către procuror ar fi un demers legal prevăzut de Codul de procedură penală, dar precizează că va decide demersurile legale pe care le va întreprinde, în momentul în care Hotărârea și solicitarea de revocare vor fi comunicate.

DNA asigură opinia publică asupra importanței pe care o acordă respectării legalității și subliniază că independența magistraților, judecători și procurori, inclusiv a procurorilor care participă la ședințele de judecată ale instanțelor, rămâne o condiție esențială a stabilirii adevărului juridic și a înfăptuirii actului de justiție”, se mai arată în comunicatul DNA.

Contre între judecători și procurorul DNA în cadrul procesului Colectiv

La termenul din 14 iunie, dosarul fusese împărțit în două, după ce judecătorii Curții de Apel nu s-au putut pune de acord asupra schimbării încadrării juridice pentru funcționarii publici trimiși în judecată, inclusiv pentru actualul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

La termenul din 15 iunie, după ce dosarul a fost disjuns, judecătorul Alina Pretoria Dumitrache i-a transmis procurorului DNA că nu mai are ce căuta în sală.

Este o hotărâre nelegală fără participarea Direcției Naționale Anticorupție”, a spus procurorul de caz, menționând că are un ordin al Parchetului General ce îi permite acest lucru.

Vizibil nervoasă, judecătoarea a suspendat ședința și a avut o ieșire bizară la adresa celor prezenți în sală, printre care victime și familiile victimelor incendiului din clubul Colectiv.

Ați înnebunit sau ce? Am si eu o limită(…)Până vin înapoi, avocații să vorbească între ei și când vin eu să nu mai vorbească nimeni”, le-a transmis persoanelor prezente în sala de judecată.

Contrele dintre judecătorii Curții de Apel București și procurorul Direcției Naționale Anticorupție au continuat, chiar dacă procesul a fost suspendat pentru puțin timp.

Doamna procuror, vă rugam sa părăsiți sala. Ne asumăm noi, judecătorii”, a fost mesajul judecătorilor.

Procurorul DNA a rămas în sală, însă nu la masa procurorului, ci în ultima bancă, printre oameni.

Ulterior, s-a ivit nevoia unei concluzii a Direcției Naționale Anticorupție, iar judecătoarea l-a chemat înapoi pe procuror din ultima bancă. Toată sala a aplaudat.

La următorul termen, din 16 iunie, magistrații de la Curtea de Apel București au decis reunirea dosarelor de judecată la doar două zile după ce aceeași instanță a disjuns cauza pentru Cristian Popescu Piedone și ceilalți funcționari publici implicați.

Următorul termen din procesul Colectiv este programat pe 22 septembrie.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/dna-dupa-ce-sectia-pentru-judecatori-a-csm-a-decis-ca-a-fost-afectata-independenta-si-impartialitatea-judecatorilor-din-procesul-colectiv-si-cere-revocarea-unui-procuror-nu-s-a-solicitat-opinia-inst/…

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *