Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Dispoziția de demolare a Cathedral Plaza, suspendată de Tribunalul București / Nicușor Dan: Este copy-paste după hotărârea definitivă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 4 octombrie 2022 Etichete: ,

Tribunalul București a decis luni, 3 octombrie, suspendarea dispoziției primarului general al Capitalei privind demolarea Cathedral Plaza, clădirea de birouri construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice Sfântul Iosif. Decizia nu este definitivă. Printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, primarul general, Nicușor Dan, a susținut că documentul reprezintă în fapt un „copy-paste” de pe decizia definitivă pronunțată în anul 2013 de Curtea de Apel Ploiești.

Edificată între 2006 și 2011, Cathedral Plaza se află în prezent în proprietatea companiei Millennium Building Development, controlată de afaceristul grec Ioannis Papalekas. Având o înălțime de 75 metri și o suprafață de circa 23.000 mp pe parter și 19 etaje, construcția a fost vehement contestată de către reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice din cauza faptului că este amplasată la doar 8 metri de Catedrala Sfântul Iosif, un important monument istoric și de arhitectură. În anul 2006, chiar Papa Benedict al XVI-lea solicitat oprirea lucrărilor până la lămurirea situației juridice.

Situația juridică a turnului avea să fie lămurită abia șapte ani mai târziu. În ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, să demoleze clădirea, instanța stabilind că a fost construită ilegal. De această obligație nu au ținut însă cont foștii primari, Sorin Oprescu și Gabriela Firea.

Dispoziția de demolare, pusă în așteptare

La aproape 10 ani de la această hotărâre, actualul primar, Nicușor Dan, încearcă să pună la pământ turnul de 75 metri. Numai că misiunea va mai dura. Tribunalul București a decis luni, 3 octombrie, la solicitarea proprietarului Cathedral Plaza, suspendarea dispoziției de demolare, până la judecarea fondului.

În schimb, primarul susține că n-a făcut altceva decât să pună în aplicare hotărârea definitivă a instanței.

„Am emis in iulie 2022 dispoziția de demolare preluând copy-paste dispozitivul hotărârii definitive din 2013. Proprietarul clădirii a solicitat atât anularea cât și suspendarea dispoziției de demolare motivând în esență că are pe rolul instanțelor o cerere de intrare în legalitate a imobilului și că dispoziția de demolare trebuie să aștepte soluționarea litigiului de intrare în legalitate. Tribunalul București a soluționat pentru moment cererea de suspendare a dispoziției de demolare. A reținut probabil (hotărârea nu este redactată) că există un risc ca imobilul să fie demolat înainte de soluționarea cererii de anulare a dispoziției de demolare. Vom exercita recurs la Curtea de Apel București împotriva sentinței de ieri a Tribunalului. Esențial este că dispoziția de demolare este copy-paste din dispozitivul unei hotărâri judecătorești definitive”, a declarat Nicușor Dan.

Istoric Cathedral Plaza

–         Februarie 2006 – Primăria Sector 1 a dat autorizație de construire, iar lucrările au început în același an.

–         Aprilie 2006 – Arhiepiscopia Romano-Catolică din București a contestat în instanță autorizația din cauza faptului că imobilul afecta structura și imaginea Catedralei Sfântul Iosif. A urmat o serie de litigii.

–         Iunie 2011 – construcția imobilului a fost finalizată.

–         Iulie 2011 – Curtea de Apel Suceava a respins a șasea și ultima cale extraordinară de atac promovata de constructor, „stabilind irevocabil nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza.

–         Iunie 2012 – Tribunalul Dâmbovița stabilește că Primarul Municipiului București trebuie să emită decizia privind desființarea Cathedral Plaza, având în vedere faptul că imobilul a fost construit fără autorizație de construire legală.

–         Ianuarie 2013 – Curtea de Apel Ploiești stabilește că sentința este definitivă și irevocabilă, iar Cathedral Plaza trebuie demolată la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Primăria Capitalei vrea să îi dea în judecată pe Andrei Chiliman și pe proprietarul Cathedral Plaza pentru recuperarea a 5-6 milioane euro, costurile cu demolarea clădirii

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW