Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Discuțiile pe desființarea SIIJ, blocate din nou în coaliție

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 30 august 2021

Coaliția formată din PNL, USR PLUS și UDMR nu a reușit să ajungă la un numitor comun în ceea ce privește desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), a declarat luni, 30 august, ministrul Justiției.

Coaliția s-a întrunit luni într-o nouă ședință pentru a dezbate modul prin care ar urma să fie desființată Secția Specială. Stelian Ion a precizat că juriștii din Partidul Național Liberal consideră că proiectul propus de Guvern nu respectă avizul Comisiei de la Veneția.

Nu au spus ce anume reglementări şi trebuie să descoperim împreună care reglementări ar trebui propuse, ce alte garanţii ar trebui introduse în acest proiect. Concluzionând, după două luni de zile de la citirea prima oară a avizului Comisiei de la Veneţia, înţeleg de la colegii din PNL că există în viziunea lor anumite probleme cu proiectul Guvernului şi că ar trebui venit cu alte amendamente”, a declarat Stelian Ion, la finalul ședinței coaliției de luni, citat de Agerpres.

Ministrul Justiției arată că liberalii au prezentat în cadrul ședinței o referire cu caracter general din partea Comisiei de la Veneția, ce vizează numărul mare de plângeri formulate de justițiabili împotriva unor magistrați.

Dar această problemă nu era o condiţionare pusă de Comisia de la Veneţia pentru desfiinţarea SIIJ. Nu a fost menţionată ca atare în proiect. E o temă de gândire, o temă de lucru, pe care oricum o aveam în vedere. E greu totuşi să stabileşti filtre pentru justiţiabili, să le impui să nu formuleze plângeri atunci când sunt nemulţumiţi (…). Ce este important este să înţelegem cu toţii refacerea competenţei DNA pe infracţiunile de corupţie”, a adăugat ministrul.

Stelian Ion a precizat că liderii din coaliție se vor reuni din nou, săptămâna viitoare, pentru a discuta pe marginea proiectului pentru desființarea SIIJ.

Co-președintele USR PLUS, Dan Barna, a catalogat discuțiile de luni drept „distractive” și „neproductive”.

Colegii de la PNL ne-au spus că au o soluție dar nu ne-o spun (…) A fost un moment distractiv, spuneam bun, trebuie să respectăm recomandarea Comisiei de la Veneția și ei răspundeau, da, trebuie să respectăm recomandarea Comisiei de la Veneția”, a declarat Dan Barna, citat de G4media.

Șeful PNL, Ludovic Orban, a declarat la finalul ședinței coaliției că nici el nu a înțeles soluția propusă de juriștii liberali.

A rămas ca Ministerul Justiției, împreună cu comisia, să mai formuleze o propunere, ținând cont de recomandările Comisiei de la Veneția”, a precizat Orban.

 Context

Proiectul pentru desființarea Secției Speciale a trecut în primăvară de Camera Deputaților și a fost trimis la Comisia juridică de la Senat. Ulterior, deoarece ministrul Stelian Ion ceruse avizul Comisiei de la Veneția, proiectul a rămas în sertarele Senatului până la începutul lunii iulie.

După ce Comisia de la Veneția a dat undă verde proiectului, liderii coaliției de la guvernare anunțau că vor convoca o sesiune extraordinară în cadrul căreia ar fi urmat să dezbată și să voteze desființarea SIIJ, dar în ultimele două luni nu au reușit să se pună de acord asupra formei finale.

Forul european arăta că parlamentarii ar trebui să renunțe la amendamentul adoptat de Camera Deputaților, prin care magistrații pot fi trimiși în judecată cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii. După cum Main News a scris aici, surse apropiate deciziei explicau că amendamentul nu ar urma să treacă și de Senat.

În Comisia juridică din Senat, UDMR a mizat pe preluarea dosarelor de către Parchetul General, amendament aspru criticat de USR PLUS și de o parte din PNL, printre care și Ludovic Orban.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *