Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Justiției i-a transmis președintelui Iohannis propunerea pentru șefia DIICOT / Alina Albu a primit aviz negativ de la CSM

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 12 aprilie 2023 Etichete: , , ,

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, i-a transmis președintelui Klaus Iohannis miercuri, 12 aprilie, propunerea de numire a Alinei Albu în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT).

Membrii Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au avizat negativ propunerea ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror-șef al DIICOT a Alinei Albu. Ulterior a fost programată la un nou interviu, pe care l-a susținut marți, 3 aprilie. Alina Albu nu a primit încă un aviz consultativ pozitiv.

Din anul 2020, de la demisia Giorgianei Hosu, șefia DIICOT a fost deținută interimar de Oana Pâțu. Procurorul-șef interimar a candidat la procedura de selecție din anul 2023, alături de Ioana Albani și Alina Albu.

Iohannis l-a numit deja pe noul șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Alex Florența, și al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Marius Voineag. Detalii aici.

Cine este Alina Albu

Alina Albu a fost delegată în anul 2019 pe funcția de procuror șef serviciu la Secția de combatere a criminalității organizate din cadrul Structurii Centrale a DIICOT și a candidat pentru funcția de membru la Consiliul Superior al Magistraturii.

Tot anul trecut, Alina Albu a fost decorată de Europol pentru activitatea desfășurată într-un dosar în care autoritățile române au cooperat cu autoritățile europene. „Operațiunea Brooks” a vizat mai multe cărți de patrimoniu furate.

Propunerea Ministerului Justiției pentru funcția de procuror-șef al DIICOT activează în cadrul parchetului încă din anul 2004.

Potrivit informațiilor din presă, Alina Albu a lucrat la dosare de renume, precum crimele de la Caracal, „Academia Infractorilor”, dosarul proxenetului Ion Clămparu sau dosarul „Fast and Furious” (persoane care furau din camioane în timpul mersului).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii