Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


UPDATE: După discuții tensionate, plenul CSM a amânat numirea Adinei Florea ca șef al Secției Speciale/ Este a cincea amânare

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 17 septembrie 2019 Etichete: , ,

UPDATE: 

Plenul CSM a amânat, după o ședință tensionată, numirea Adinei Florea ca șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiției. Cu un scor de 10 la 9, pentru a cincea oară, plenul CSM a decis să ia în discuție, într-o altă ședință, numirea șefului SIIJ.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Discuții aprinse la ședința plenului CSM pe seama numirii Adinei Florea în funcția procuror șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. S-au conturat deja două tabere, una care cere amânarea până când se va finaliza raportul Comisiei  de la Ministerul Justiției , iar cealaltă ar fi dorit luarea unei decizii în decizia de astăzi. 

Ministrul Ana Birchall a atras atenția plenului CSM că, în această perioadă, se lucrează la raportul MCV, iar o decizie de numire a Adinei Florea ar influența acest negativ acest raport. În timpul ședinței, au fost mai multe discuții tensionate între Ana Birchall și șefa CSM, Lia Savonea, susținută de judecătoarea Gabriela Baltag.

„În aceste zile se lucrează la raportul MCV și fiecare act al nostru influențează actul de justiție în România si imaginea Romaniei în lume. Este extrem de important mai ales in plenul CSM sa ne așezăm la masă și să analizăm cele două concluzii și să luam o decizie cu ce se va întâmpla în viitor. Am început un plen cu tensiuni care nu își au rostul. Tot acest CSM a dat un aviz negativ. „, a precizat Ana Birchall.

Lia Savonea: „Eu nu vreau să am un partener în dvs. Un judecător nu poate fi în aceeași barcă cu un ministru”

Alți membri CSM au cerut amânarea unei decizii motivând că nu au luat la cunoștință despre modul în care s-a organizat concursul.

Judecătorul Andrea Chiș, cere anularea discutării a două puncte aflate pe ordinea de zi: cel privind concursul pentru numirea procurorilor cu funcții de execuție din cadrul Secției Speciale și cel privind validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea că procuror-șef al SIIJ.

„Ni se cere să validăm un concurs fără să avem niciun fel de acte care au stat la baza acestui concurs. Va cer să amânați și să ne puneți la dispoziție aceste acte, cum a fost calculat punctajul. Nu le putem valida fără să știm actele care au stat la baza lor”, a precizat Andrea Chiș.

Pe de altă parte, magistratul Florin Deac, cere amânarea discutării acestor puncte care vizează Secția Specială până când Curtea de Justiție a UE o să se pronunțe în acest caz.

CONTEXT:

Este a cincea încercare a plenului CSM de a o numi pe Adina Florea în funcția de șef al Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. La cele patru şedinţe din vară nu s-a putut lua o decizie din lipsă de cvorum.

Atunci, şapte membri ai CSM, respectiv Anamaria Chiş, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac, Tatiana Toader, dar și Nicolae Solomon,  nu au participat la aceste şedinţe şi, prin urmare,  acestea au fost amânate.

CSM este format din 19 membri: 14 procurori si judecatori alesi de adunarile magistratilor, 3 membri de drept – ministrul Justitiei, seful Inaltei Curti si procurorul general – si 2 membri ai societatii civile.

Cei 7 membri CSM care se opun public numirii Adinei Florea sunt atat procurori (Tatiana Toader, Cristian Ban, Florin Deac si Nicolae Solomon), cat si judecatori (Andrea Chis, Bogdan Mateescu si Mihai Balan). Ei  au cerut şi organizarea unei dezbateri publice asupra activităţii Secției  având în vedere că prin rapoartele Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO recomandă autorităţilor române desfiinţarea acestei Secţii.

Procurorul Adina Florea a obţinut cel mai mare punctaj, de 9,86, la interviurile în faţa comisiei de concurs din Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcţia de procuror-şef a Secției speciale, fiind urmată de Sorin Iasinovschi, cu un punctaj de 8,85 şi de Bogdan Pîrlog, care a obţinut 3,25.

Procurorul Bogdan Pîrlog a trimis o scrisoare CSM prin care contestă modul în care a fost organizat concursul.

Potrivit regulamentului, rezultatele sunt definitive şi nu pot fi contestate.
Funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat şi a preluat postul de judecător al CCR.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


  • Восторгаемся возможностью представить новейшее обновление приложения от БК Олимп для Android! Ваше взаимодействие со ставками на спорт станет еще более увлекательным благодаря усовершенствованному интерфейсу и ускоренной работе программы. Скачать приложение конторы Олимп возможно сегодня! С последней версией приложения вы получите неограниченный доступ к разнообразию спортивных событий прямо с вашего мобильного устройства. Ожидайте новые функции для управления счетом, передовой дизайн для интуитивного использования и значительное улучшение скорости приложения. Присоединитесь счастливых клиентов БК Олимп и радуйтесь ставкам где угодно и когда угодно. Установите последнюю версию приложения без промедления и начните выигрывать вместе с Олимп!

  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/discutii-tensionate-la-csm-se-cere-amanarea-sedintei-de-validare-a-numirii-adinei-florea-ca-sef-al-sectiei-speciale/ […]

  • 1. Вибір натяжної стелі: як правильно підібрати?
    2. ТОП-5 переваг натяжних стель для вашого інтер’єру
    3. Як доглядати за натяжною стелею: корисні поради
    4. Натяжні стелі: модний тренд сучасного дизайну
    5. Як вибрати кольорову гаму для натяжної стелі?
    6. Натяжні стелі від А до Я: основні поняття
    7. Комфорт та елегантність: переваги натяжних стель
    8. Якість матеріалів для натяжних стель: що обрати?
    9. Ефективне освітлення з натяжними стелями: ідеї та поради
    10. Натяжні стелі у ванній кімнаті: плюси та мінуси
    11. Як відремонтувати натяжну стелю вдома: поетапна інструкція
    12. Візуальні ефекти з допомогою натяжних стель: ідеї дизайну
    13. Натяжні стелі з фотопринтом: оригінальний дизайн для вашого інтер’єру
    14. Готові або індивідуальні: які натяжні стелі обрати?
    15. Натяжні стелі у спальні: як створити атмосферу затишку
    16. Вигода та функціональність: чому варто встановити натяжну стелю?
    17. Натяжні стелі у кухні: практичність та естетика поєднуються
    18. Різновиди кріплень для натяжних стель: який обрати?
    19. Комплектація натяжних стель: що потрібно знати при виборі
    20. Натяжні стелі зі звукоізоляцією: комфорт та тиша у вашому будинку!

    ціна натяжних потолків https://natyazhnistelidfvf.kiev.ua/ .

  • … [Trackback]

    […] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/discutii-tensionate-la-csm-se-cere-amanarea-sedintei-de-validare-a-numirii-adinei-florea-ca-sef-al-sectiei-speciale/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More here on that Topic: mainnews.ro/discutii-tensionate-la-csm-se-cere-amanarea-sedintei-de-validare-a-numirii-adinei-florea-ca-sef-al-sectiei-speciale/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *