Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Discuție telefonică între Emmanuel Macron și Xi Jinping. Războiul din Ucraina, pe agenda celor doi lideri

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 10 mai 2022

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și omologul său din China, Xi Jinping, au avut o convorbire telefonică marți, 10 mai, relatează Reuters și Xinhua. Administrația de la Elysee susține că cei doi lideri au cerut un armistițiu în Ucraina, iar comunicatul liderului de la Beijing notează că Xi Jinping a promovat negocierile de pace „pe cont propriu”.

Cei doi șefi de stat au reiterat angajamentul de a respecta integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, se arată în comunicatul transmis de Palatul Elysee.

Cei doi lideri au mai dezbătut riscul unei crize alimentare la nivel global, generată de conflictul militar declanșat de Rusia în Ucraina.

În acest sens, Emmanuel Macron i-a prezentat omologului de la Beijing Misiunea de Reziliență Agriculturală și Alimentară, proiect inițiat de Franța.

De cealaltă parte, Beijingul menționează că Xi Jinping și Emmanuel Macron au avut „un schimb de opinii” asupra „situației din Ucraina”.

Părțile relevante trebuie să susțină Rusia și Ucraina în ceea ce privește restaurarea păcii prin intermediul negocierilor”, se arată în comunicatul administrației chineze.

Xi Jinping a mai precizat că partea chineză a „promovat pe cont propriu” negocierile de pace și că țara pe care o conduce le cere statelor europene că securitatea continentului „este în propriile lor mâini”.

Președintele Chinei susține că i-a mai transmis lui Emmanuel Macron că o confruntare militară între mai multe țări europene ar putea reprezenta „o amenințare mai mare și mai persistentă” la adresa securității globale.

Sursă foto: Chinese Embassy in Ireland / Twitter

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *