Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Directorul-adjunct al Administrației Spitalelor, Cristian Plută, a încercat să o mituiască pe șefa sa, Oana Sivache/Cum voia să împartă șpaga

By Dragomir Georgiana , in Justitie , at 19 septembrie 2023 Etichete: , , , , ,

Cristian Plută, director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), reținut de DNA, a primit mita de 20.000 de euro de la managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, într-o cutie de carton, conform referatului procurorilor, citat de Agerpres.

În încercarea de  a-i „cumpăra” tăcerea, dar și pentru a avea susținere în derularea contractelor de achiziție pentru care cerea „comsion”, Cristian Plută ar fi încercat să o mituiască pe șefa sa, Oana Sivache, directoarea ASSMB, la un restaurant din Capitală.

Cea din urmă este cea care l-a denunțat la DNA pe Cristian Plută.

„Potrivit declaraţiei martorei, dar şi înregistrărilor efectuate de martora, înţelegerea pe care a avut-o Silviu Stăncilă(n.r. intermediar mită) cu reprezentanţii SC Alpha Max Build SRL şi SC Palex Construcţii Instalaţii SRL este aceea că aceştia din urmă să plătească 5% din valoarea facturilor plătite de ASSMB, la scurt timp după plata facturilor, iar suma corespunzătoare procentului de 5% se împarte la trei – martora, Silviu Stăncilă şi Cristian Plută. Din probele administrate rezultă că Silviu Stăncilă s-a înţeles pentru obţinerea sumelor de bani corespunzătoare procentului de 5% din valoarea facturilor plătite cu Alexandru-Paul Dumitru, asociat al SC Palex Construcţii Instalaţii SRL, parte din asocierea care a încheiat acordul cadru mai sus menţionat”, au notat procurorii în referatul cu propunere de arestare preventivă, potrivit sursei citate.

Astfel, spun procurorii, la data de 4 septembrie, Oana Sivache s-ar fi prezentat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a declarat că, în aceeaşi zi, în jurul orei 13,30, împreună cu numitul Cristian Plută, director general adjunct, la invitaţia celui din urmă, s-au deplasat la un restaurant.

Cristian Plută a încercat să o mituiască pe șefa sa, Oana Sivache

 

Astfel, la data de 4 septembrie, Oana Sivache s-ar fi prezentat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a declarat că, în aceeaşi zi, în jurul orei 13,30, împreună cu numitul Cristian Plută, director general adjunct, la invitaţia celui din urmă, s-au deplasat la un restaurant.

Aici, martora a declarat că, fiind aşezaţi la o masă pe terasa localului, numitul Plută Cristian i-a comunicat că a primit banii pentru „obligaţiile de la plata facturilor pentru reparaţii curente”, în concret fiind vorba despre comisionul de 5% din suma facturată fără TVA pentru lucrările de reparaţii realizate de către societatea Alpha Max SA, lucrări prestate în baza acordului-cadru încheiat cu firma în cauză. Martora a precizat că numitul Cristian Plută i-a zis că banii i-a primit la rândul său de la numitul Silviu Stăncilă cu zi în urmă şi că îi deţine în autoturismul de serviciu, marca Dacia Duster”, menţionează procurorii, care adaugă că, la restaurant, Cristian Plută i-ar fi comunicat martorei că fiecăruia dintre ei (Cristian Plută, Silviu Stăncilă şi martora) i-a revenit suma de 20.000 (douăzeci de mii) euro”, se arată în referatul DNA.

Reamintim, Cristian Plută, directorul adjunct al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și George-Mirel Cristescu, managerul Spitalului Colentina, au fost reţinuți de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru luare, respectiv dare de mită, între altele, după cum se arată într-un comunicat al parchetului anticorupție remis marți, 19 septembrie. Plută ar fi primit o mită de 20.000 de euro de la Cristescu pentru sprijinul acordat în vederea numirii în funcţie.

CITEȘTE ȘI:  Cine este George Mirel Cristescu, acuzat de DNA că a dat mită ca să fie manager la Spitalul Colentina

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii