Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Șoferul care a provocat dubla tragedie de la 2 Mai a fost găsit cu droguri în mașină cu câteva ore înainte de accident / Polițiștii nu l-au testat cu aparatul drug test

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 21 august 2023 Etichete: , , ,

Vlad Pascu, tânărul de 19 ani care s-a urcat drogat la volan și a curmat două vieți in stațiunea 2 Mai în dimineața zilei de sâmbătă, 19 august, a fost oprit de două ori de polițiști înainte de accident, dar aceștia nu l-au testat cu aparatul drug test, deși au găsit droguri în mașina sa, a declarat luni, 21 august, șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, Constantin Glugă. La o oră după ce a plecat din secția de poliție a comis tragicul accident. În prezent, o anchetă este în desfășurare la IPJ Constanța privind această decizie. 

Tânărul a avut prima întâlnire cu oamenii legii în seara zilei de vineri, 18 august, când a fost oprit în cadrul unei acțiuni cu caracter preventiv.

„La data de 17 august șoferul a ajuns în municipiul Constanța împreună cu tatăl său. În seara de 18 august, același conducător auto a fost oprit în trafic de către polițiștii rutieri pe raza municipiului Constanța în cadrul unei acțiuni cu caracter preventiv, moment în care i s-a atras atenția cu privire la respectarea normelor rutiere și conduita preventivă în trafic”, a declarat șeful IPJ Constanța.

După miezul nopții, polițiștii au primit un apel la 112 cu privire la faptul că o mașină circulă cu încălcarea prevederilor legale. Tânărul a fost găsit de o patrulă de poliție două ore mai târziu.

Vlad Pascu nu a fost testat cu aparatul drug test

În urma verificărilor, oamenii legii au găsit în mașina băiatului o țigară cu canabis și patru pastile. Șoferul nu a fost testat pentru consumul de droguri deoarece nu ar fi prezentat un comportament care să indice consumul de substanțe psihoactive și a fost lăsat să plece liber din sediul poliției.

„La data de 19 august 2023, în jurul orelor 00:40 (…) un bărbat a sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Constanța despre faptul că, pe Drumul Național 39, din direcția Vama Veche către localitatea 2 Mai, un autoturism circulă cu posibile încălcări ale legislației rutiere (…) În jurul orelor 02:40, autoturismul respectiv a fost depistat (…) circulând pe Drumul Național 39 din localitatea Vama Veche. Cu această ocazie a fost legitimat (…), iar în urma verificărilor efectuate, în interiorul autoturismului, într-un pachet de țigări, a fost descoperită o țigară artizanală tip joint, și o folie marcată, cu denumirea Bromazepam, care conținea patru pastile și care au fost înaintate Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța pentru a se continua cercetările.

Șoferul a fost condus cu autospeciala de poliție la sediul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, unde a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea zero.

Din datele transmise de către lucrătorii de poliție care au efectuat verificările la acel moment, conducătorul auto nu prezenta semne specifice consumului de substanțe psihoactive, a adăugat Constantin Glugă.

După accident, tânărul de 19 ani a fost testat cu drug test și avea în organism alte substanțe decât cele cele care i-au fost găsite în mașină.

„Tot din verificări a reieșit că, după ce a părăsit sediul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, șoferul s-a deplasat la o locație din Vama Veche unde ar fi consumat substanțe interzise. Ulterior, în jurul orei 5:25 a avut loc și acest eveniment tragic, în urma căruia două persoane au decedat și trei au fost rănite (…) Drogurile ridicate din autoturism sunt diferite faţă de cele indicate de către aparatul drug test în urma testării la acel moment”, a mai spus șeful IPJ Constanța.

Trei poliţişti sunt vizaţi de o investigaţie preliminară, în acest caz.

„Cu privire la faptul că șoferul, în noaptea de 18 spre 19 august, nu a fost testat cu aparatul drugtest, am dispus cercetarea prealabilă a unui ofițer și a doi agenție de poliție pentru a stabili dacă există sau nu vreo abatere disciplinară”, a transmis Constantin Glugă.

Șoferul drogat, în arest preventiv pentru 30 de zile

La momentul producerii accidentului, tânărul luase un cocktail de droguri extrem de periculos, potrivit specialiștilor antidrog: cocaină, amfetamină și metamfetamină. Sâmbătă dimineața, 19 august, el a spulberat un grup de opt pietoni, la ieșire din 2 Mai, pe DN39 / E87.  Victimele mergeau pe partea carosabilă a șoselei spre Vama Veche în dimineața de sâmbătă, 19 august 2023, la ora 5:25, când mașina a intrat în plin în ei. Șoferul a fugit de la locul faptei, fiind prins ulterior la Vama Veche. Judecătoria Mangalia a decis să-l aresteze preventiv pentru 30 de zile pe Vlad Pascu.

Prins cu droguri și iertat de magistrați, la începutul anului

Vlad Pascu a mai fost cercetat de procurori pentru deținere de droguri, dar anchetatorii au decis renunțarea la urmărirea penală. Tribunalul București a confirmat soluția la începutul acestui an, dezvăluie Libertatea.

În data de 21 decembrie a anului trecut, procurorii au emis o ordonanță prin care au renunțat la continuarea urmăririi penale în cazul tânărului. Motivele invocate în această ordonanță includ „cantitatea mică de droguri de risc deținută, faptul că suspectul a avut o atitudine sinceră, precum și existența unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea unui proces penal și gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii”.

Procurorii DIICOT au apreciat că nu există un interes public în urmărirea în continuare a suspectului, mai notează sursa menționată anterior.

Ei au precizat, în ordonanţa 959/D/P/2022, că „la aprecierea interesului public sunt avute în vedere și persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, atitudinea suspectului sau a inculpatului după săvârșirea infracțiunii și eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii”.

CITEȘTE ȘI: Drogurile și șofatul – o combinație fatală. Câte accidente grave s-au produs în ultimii ani din cauza consumului de droguri  

Sursa foto: Instagram

Comentarii