Dialog cu români care au primit refugiați la ei acasă: De la prima întâlnire ne-am îmbrățișat și am simțit imediat durerea din sufletul lor
De când a început războiul în țara vecină, Ucraina, românii s-au mobilizat exemplar și au ajutat refugiații ucraineni care au venit în România. Fie au donat bani, mâncare, haine, fie s-au dus în vămi și și-au donat timpul. Alții și-au deschis casele pentru niște străini, oameni pe care nu îi cunosc, dar care fug din calea războiului.
Matei Constantin Mădălin este unul dintre românii care au primit cetățeni ucraineni la el acasă. Am stat de vorbă cu el despre experiența de a-ți ajuta semenii. El și soția lui au primit în căminul lor două familii – o bunică cu două nepoate și o mamă cu fiica ei.
„Este imposibil să rămâi indiferent la o asemenea tragedie. Ni se pare normal să încercăm să ajutăm fiecare cum putem. Am primit 2 familii la noi în casă, o bunică, Tatiana, cu 2 nepoate, Janna și Agatha, și o mamă, Galia, și fiica ei, Eva. Încă de la prima întâlnire ne-am îmbrățișat și am simțit imediat durerea din sufletul lor și lacrimile din ochi. Erau speriate, înghețate de frig, flămânde…
Au petrecut 5 zile la noi, timp în care am avut parte de ajutor atât pentru mâncare, haine, jucării, cât și pentru transport gratuit în Germania și Turcia. Suntem și noi foarte impresionați de mobilizarea prietenilor și chiar oamenilor străini care au sărit imediat în ajutorul lor”, a declarat, pentru Main News, Matei Constantin Mădălin.
Bărbatul a povestit că experiența a fost una foarte intensă, din punct de vedere emoțional, mai ales că el și soția lui așteaptă primul lor copil.
„Experiența a fost foarte intensă emoțional și am empatizat cu suferința lor. Putem spune că ne-a schimbat foarte mult și pe noi… Am întâlnit niște oameni minunați, în special fetița de 7 ani, Agatha, care ne-a cucerit din prima clipă și ne-a intrat în suflet definitiv! Despărțirea a fost grea, emoționantă, dar știm că ne vom revedea în curând cu bine și le așteptăm în vizită cu mare drag”, a povestit acesta pentru Main News.
Foto: Matei Constantin Mădălin
L-am întrebat ce l-a impresionat cel mai mult la doamnele pe care le-a primit în casă. „Ne-a impresionat că au venit doar cu hainele de pe ele și cu o plasă…”
„Cel mai tare ne-a impresionat Agatha, cu care ținem legatura și acum. A fost o apropiere extraordinară între noi trei. Nu ne puteam înțelege decât foarte greu prin aplicație. Ne am înțeles din priviri și gesturi. Ne bucurăm că am putut fi de ajutor… Cu cât a fost posibil”, a detaliat acesta.
Matei Constantin Mădălin ne-a mai povestit că încurajează pe toată lumea să facă acest, „oricât de mic”. „Să nu rămână indiferenți la suferința semenilor, nu doar a ucrainenilor. Puteam fi și noi în situația lor!”.
Două mămici cu 4 copii, găzduite la Constanța
O altă familie care nu a rămas indiferentă în fața dificultăților prin care trec în aceste săptămâni ucrainenii este familia Caba din Constanța. Caba Anca ne-a povestit că în data de 6 martie s-a înscris pe site-ul Primăriei Constanța, pentru a primi refugiați.
„Povestea noastră este în felul următor. Pe 6 martie, la ora 16:00, am luat datele de pe pagina Primăriei Constanța (…) prin care să ne înscriem pentru a primi refugiați. Ne-am înscris pentru cazare (…) În mai puțin de 45 de secunde am fost contactată de cei de acolo și mi-au și trimis primele 6 persoane – două mămici și patru copii, care au ajuns în 2 ore la noi.
Vin (refugiații – n.red.) foarte speriați, foarte neîncrezători, este și normal să fie așa. (…) În mai puțin de 2 zile am decis ca ei să rămână pe perioada războiului la mine și să nu-și mai caute chirie, așa cum își doreau inițial. Voiau să-și caute chirie în Constanța. S-au speriat de prețuri, am schimbat grivnele (moneda din Ucraina – n.red.) în euro și, apoi, în lei. Și-au dat seama că aici prețurile sunt de 5 ori mai mari (decât în Ucraina – n.red.) și că România este o țară scumpă.
Cele două mămici care sunt la mine au fost persoane înstărite, doctori oftalmologi amândouă, și aveau o afacere, un magazin de optică în Odesa. Când a venit războiul și au trebuit să fugă au avut economii, dar sunt în moneda lor națională, în grivne, și în momentul de față nu-și pot permite nicio cheltuială, pentru că băncile nu le schimbă banii, nici cash, nici ce au în cont”, a povestit femeia pentru Main News.
Am rugat-o pe Anca Caba să ne povestescă ce a marcat-o negativ la această experiență.
„Aș vrea să vă povestesc despre lucrurile urâte, înainte să trec la cele frumoase. O să vă spun că noi, cei de acasă, din fața televizorului, nu realizăm întocmai ceea ce înseamnă acest război. Pozele pe care mi le-au arătat mămicile, din telefoanele lor, sunt absolut de domeniului SF-ului… eu nu am dormit trei nopți din cauza lor. Războiul înseamnă efectiv un carnagiu. Mormane de cărnuri, de oameni, ceva oribil, îngrozitor.
Filmări cu copiii în mașină. Cele două mămici au venit cu o mașină mai mare, dar eu nu am realizat ce înseamnă să stea doi adulți pe locurile din față, iar în locurile din față 4 copii. Au stat pe jos, au dormit așa, au plâns… Imaginile sunt absolut terifiante. 25 de ore de condus, cred că e absolut infernal. Mămicile au 45 și, respectiv, 33 de ani, iar copiii 3 și 5 ani, iar ceilalți doi 11 și 13 ani”, a explicat ea.
Pe lângă faptul că a primit în gospodăria ei două mămici și 4 copii, Anca Caba a primit-o și pe mama uneia dintre mămici și încă un nepot, în vârstă de 14 ani. În total, vorbim despre trei adulți și cinci copii. Să nu uităm și de câinele familiei, Toma!
„Am fost la București, să mai preluăm două persoane. Pe mama uneia dintre mămici, în vârstă de 72 de ani, Nadia, și încă un nepoțel pe nume Max, în vârstă de 14 ani. Au venit cu trenul Chișinău-Iași, care a avut întârziere 7 ore. Apoi, trebuiau să vină cu un autobuz de la Iași spre Galați și nu au mai avut loc în autobuze, nici pentru Focșani, nici pentru un alt oraș. S-au urcat în alt tren Iași-București și au ajuns pe la ora 18:00. Au venit și cu câinele lor, Toma, un york-shire terrier extrem de simpatic.
Nadia, doamna în vârstă de 72 de ani, astăzi a ieșit din dormitor (…) drăguță, micuță, slăbuță, ciufulită, așa cum iese un om pufos de somnoros mi-a zis, în română, „bună ziua” și, pur și simplu, m-a bușit plânsul. Aș vrea să menționez că sunt oameni extraordinar de educați. Dacă ies cu sertarul de cenușă de la centrală și am mâinile ocupate, vin și mă încalță ei. Sunt foarte curați, foarte civilizați, au noțiunile de reciclare. Sunt parțial vegetarieni, au un stil de viață sănătos, nu fac excese sau snobisme. Sunt extraordinar de civilizați. Noi ne-am atașat unii de alții”, a mai povestit femeia pentru Main News.
Sursa foto: Matei Constantin Mădălin
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/dialog-cu-romani-care-au-primit-refugiati-la-ei-acasa-de-la-prima-intalnire-ne-am-imbratisat-si-am-simtit-imediat-durerea-din-sufletul-lor/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/dialog-cu-romani-care-au-primit-refugiati-la-ei-acasa-de-la-prima-intalnire-ne-am-imbratisat-si-am-simtit-imediat-durerea-din-sufletul-lor/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: mainnews.ro/dialog-cu-romani-care-au-primit-refugiati-la-ei-acasa-de-la-prima-intalnire-ne-am-imbratisat-si-am-simtit-imediat-durerea-din-sufletul-lor/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 72190 additional Information on that Topic: mainnews.ro/dialog-cu-romani-care-au-primit-refugiati-la-ei-acasa-de-la-prima-intalnire-ne-am-imbratisat-si-am-simtit-imediat-durerea-din-sufletul-lor/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: mainnews.ro/dialog-cu-romani-care-au-primit-refugiati-la-ei-acasa-de-la-prima-intalnire-ne-am-imbratisat-si-am-simtit-imediat-durerea-din-sufletul-lor/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Information here on that Topic: mainnews.ro/dialog-cu-romani-care-au-primit-refugiati-la-ei-acasa-de-la-prima-intalnire-ne-am-imbratisat-si-am-simtit-imediat-durerea-din-sufletul-lor/ […]
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: mainnews.ro/dialog-cu-romani-care-au-primit-refugiati-la-ei-acasa-de-la-prima-intalnire-ne-am-imbratisat-si-am-simtit-imediat-durerea-din-sufletul-lor/ […]
… [Trackback]
[…] Here you will find 80411 additional Information to that Topic: mainnews.ro/dialog-cu-romani-care-au-primit-refugiati-la-ei-acasa-de-la-prima-intalnire-ne-am-imbratisat-si-am-simtit-imediat-durerea-din-sufletul-lor/ […]