Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Dezvăluirile DNA din dosarul măștilor neconforme. Profit de peste 500.000 de euro pentru Pițurcă / Rolul directorului ROMARM

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 1 februarie 2023 Etichete: , , , , , ,

Victor Pițurcă ar fi făcut un profit de peste 500.000 de euro în urma afacerii cu măști și echipamente de producție achiziționate de ROMARM în perioada stării de urgență, se arată în referatul cu care procurorii au cerut arestarea preventivă a fiului său, Alexandru, și a directorului ROMARM, Gabriel Țuțu.

Fostul antrenor al echipei naționale de fotbal „a asigurat din fonduri proprii finanțarea operațiunii (achitarea furnizorilor, transportului mărfurilor, consiliere juridică și a altor servicii aferente introducerii în România a mărfurilor)”, potrivit documentului citat.

Concret, Victor Pițurcă ar fi contribuit inițial cu 7.591.158 de lei și ar fi obținut înapoi suma de 9.696.378 de lei. La final, profitul net cu care ar fi rămas familia Pițurcă s-ar ridica la 2.091.442,71 de lei.

CITEȘTE ȘI: Victor Pițurcă neagă orice implicare în scandalul măștilor neconforme: S-au scris bazaconii

Rolul lui Alexandru Pițurcă, susțin anchetatorii, ar fi fost să medieze legăturile dintre tatăl său și celelalte persoane implicate în afacere, printre care se regăsește și directorul ROMARM, Gabriel Țuțu.

Rolul directorului ROMARM în „combinație”

Procurorii spun despre Țuțu că „a organizat întreaga operațiune comercială, fiind cel care a identificat clientul – MApN, a asigurat transportul aerian și canalul de comunicare între client-furnizor-finanțator, respectiv a asigurat asigurat segmentul privind importul
bunurilor din China prin S.C. (…) S.R.L., în esență a asigurat încheierea și derularea contractului în condițiile și sub auspiciile sale”.

Țuțu Gabriel le-a arătat participanților întregului circuit financiar că are o influență reală asupra funcționarilor din cadrul M.AP.N – UM(…), promițându-le acestora derularea efectivă a contractului de furnizare produse medicale cu un client sigur, garantarea plății produselor, respectiv urgentarea plăților aferente contractului încheiat”, se arată în documentul citat.

Șeful ROMARM, mai notează anchetatorii, este cel care ar fi „conceput ingineria financiară” și s-ar fi împământenit drept „un om de legătură”, fiind activ constant în discuțiile purtate de cei implicați în afacere pe un grup de Whatsapp.

Din discuțiile purtate pe acest grup reiese că Gabriel Țuțu a făcut demersuri pe lângă ofițeri cu funcții de conducere în cadrul M.Ap.N. pentru urgentarea efectuării plăților aferente contractului mai sus menționat.

Potrivit discuțiilor a rezultat că până în data de 18 mai 2020, suspectul Țuțu Gabriel efectuase demersuri de informare cu privire la existența disponibilului bănesc în conturile M.Ap.N., fapt confirmat chiar de acesta prin „Cum nu au banii? Că mi-au spus că-i au deja”, arătându-se dispus să reia discuția cu factorii de decizie -Lasă-mă că vorbesc eu cu ei-”, potrivit Direcției Naționale Anticorupție.

Așa se explică cum Gabriel Țuțu s-ar fi ales cu un profit de 50.000 de lei în urma „combinației” (termen folosit de Victor Pițurcă să descrie afacerea cu măști de protecție și echipamente de producție la ROMARM), mai arată procurorii.

Cei 50.000 de lei ar fi fost transferați în contul directorului ROMARM prin bancă, sub forma unui contract de împrumut încheiat cu mama unuia dintre inculpați, potrivit documentului citat.

Sursă foto: Inquam Photos / Mircea Manole

Comentarii