Monday, July 4, 2022
Jurnalism corect


BREAKING Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare/ Fostul edil, obligat să despăgubească Primăria Sectorului 5 cu 15 milioane de euro/ Magistrații îi restituie lui Mircea Geoană ceasurile primite de la Vanghelie

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 13 mai 2021 Etichete: , , , , , , ,

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a fost condamnat, joi, de Tribunalul București la 11 ani și 8 luni de închisoare, într-un dosar în care a fost acuzat de luare de mită în valoare de aproximativ 30 milioane de euro. 

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată prin apel.

Potrivit deciziei, Marian Vanghelie va trebui să achite către Primăriei Sectorului 5, constituită parte civilă în proces, suma de 15 milioane euro drept despăgubiri. Judecătorii au dispus restituirea unor ceasuri lui Mircea Geoană, bunurile fiind cadouri pe care Geoană le-ar fi primit de la Marian Vanghelie. Decizia privind măsurile asiguratorii este executorie.

Tribunalul București a decis condamnarea altor patru persoane, respectiv Marin Dumiru – 4 ani de detenție, Niculae Mircea-Sorin – 8 ani de închisoare, Ciocan Sorin Ștefan – 3 ani de închisoare cu suspendare. Inculpata Laura Ciocan a fost achitată.

Acuzațiile DNA

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată pe 7 iulie 2015, alături de vărul său, Mircea Sorin Niculae, asociat și administrator al mai multor societăți comerciale, acuzat de șapte infracțiuni de complicitate la luare de mită și șapte infracțiuni de spălare de bani, de Sorin Ștefan Ciocan, Laura Ciocan și de omul de afaceri Marin Dumitru.

Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada 2006-2014, Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din București, a solicitat și primit de la omul de afaceri Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în valoare de aproximativ 30.403.000, fiind ajutat de Mircea Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan.

„Aceste foloase au fost pretinse și primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, susţin procurorii.

Mai exact, procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că foloasele necuvenite, solicitate și primite de fostul primar de la omul de afaceri au constat în:

-predarea de sume de bani lichizi;

-încheierea și executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăți comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal;

-cedarea părților sociale și, implicit, a patrimoniului, unei societăți comerciale către persoane indicate de Vanghelie;

-transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Vanghelie;

-oferirea de bunuri de valoare (ceasuri);

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW