Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Dezinformare „à la russe” în pandemia COVID-19. Un raport al Uniunii Europene a identificat peste 110 cazuri

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 25 martie 2020 Etichete: , , , ,

Conform unui raport al Serviciului European de Acțiune Externă al Uniunii Europene, au fost identificate peste 110 cazuri de dezinformare care au avut ca temă pandemia de COVID-19, provenite din surse pro-Kremlin.

DEZINFORMARE: „Pandemia de coronavirus este o minciună”

REALITATE: COVID-19 este un virus care provoacă boli respiratorii. De la primul caz confirmat din decembrie 2019, în Wuhan, China, până pe 24 martie 2020, au fost confirmate peste 180.000 de cazuri, la nivel global, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. Există cazuri confirmate pe toate continentele. La 30 ianuarie, OMS a declarat stare de urgență pentru sănătatea publică la nivel internațional, din cauza coronavirusului.

DEZINFORMARE: „COVID-19 este o armă biologică”

REALITATE: Frecventă teorie a conspirației despre COVID-19, bazată pe narațiuni false recurente pro-Kremlin despre arme biologice. COVID-19 provine dintr-o familie de virusuri care includ răceala comună și virusuri precum SARS și MERS. Nu există dovezi care să sugereze că virusul a fost dezvoltat artificial ca o armă de distrugere în masă.

DEZINFORMARE: „Criza coronavirusului este un pretext al „elitelor globale” pentru a reduce populația”

REALITATE: Din nou, o teorie a conspirației nefondată, care promovează o relatare frecventă pro-Kremlin despre „elitele secrete” care controlează liderii mondiali.

 

Potrivit raportului, scopul acestor strategii de dezinformare este de a submina încrederea în instituțiile naționale, în autoritățile europene, inclusiv în sistemele de sănătate, experții științifici sau alte organizații internaționale.

Citește și Propagandă și dezinformare în cazul coronavirus / Dan Dungaciu: România este vulnerabilă din cauza lipsei de încredere în instituții

 

Sursa foto: annenbergpublicpolicycenter.org

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *