Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Secretarul general al NATO intervine în scandalul dintre Turcia și Grecia: Le îndemnăm să își rezolve neînțelegerile de la Marea Egee

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 14 iunie 2022

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut marți, 14 iunie, un mesaj la adresa oficialilor greci și turci, pe care i-a îndemnat să „își rezolve neînțelegerile” de la Marea Egee, în condițiile în care Alianța Nord-Atlantică ar trebui să coopereze în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. 

Îndemnăm Grecia și Turcia să își rezolve neînțelegerile de la Marea Egee, în spiritul încrederii și solidarității Aliate. Acest lucru presupune moderație și reținere și evitarea oricăror acțiuni sau retorică ce ar putea escalada situația”, a declarat Jens Stoltenberg, în cadrul unui interviu acordat, marți, pentru agenția de presă de la Atena, ANA.

Secretarul general al NATO a explicat că Alianța este formată din 30 de țări și că este normal să existe neînțelegeri între acestea.

Dar viziunile diferite și dezbaterile reprezintă o parte esențială a democrațiilor noastre(…)Marea Mediterană are o importanță vitală pentru NATO”, a adăugat șeful NATO.

Stoltenberg a menționat că Grecia și Turcia au fost implicate în „accidente” de-a lungul timpului, dar a precizat că este în interesul tuturor să evite repetarea unor astfel de situații.

În anul 2020, NATO a ajutat la crearea unui mecanism de-conflictual din punct de vedere militar între Grecia și Turcia pentru a reduce riscul incidentelor în Marea Mediterană. Include o linie directă între Grecia și Turcia, pentru a facilita de-tensionarea în aer și la sol”, a amintit Jens Stoltenberg.

Relație tot mai tensionată între doi membri NATO

Deși relațiile dintre Turcia și Grecia s-au îmbunătățit față de anii 1990 și fac parte din aceeași Alianță militară, NATO, încă există o serie de probleme care generează tensiuni de ambele părți, legate în principal de frontierele maritime, spațiul aerian și mai multe teritorii din Marea Mediterană și Marea Egee.

La finalul lunii aprilie, cele două țări s-au acuzat reciproc de violări ale spațiului aerian, iar Forțele aeriene ale Turciei s-au retras dintr-un exercițiu militar ce urma să aibă loc în Grecia.

În momentul în care a anunțat că se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO, Recep Tayyip Erdogan a spus că votul Turciei pentru intrarea Greciei în NATO a fost „o greșeală”.

Ulterior,  Erdogan a declarat că premierul grec Kyryakos Mitsotakis „nu mai există” pentru el, acuzându-l că încearcă să blocheze o achiziție de avioane de luptă F-16, și a anunțat că a întrerupt relațiile bilaterale cu oficialii de la Atena.

Nu voi intra într-un joc al insultelor personale”, a spus premierul grec Kyryakos Mitsotakis, după ce a precizat că i-a informat pe liderii statelor din UE despre „agresivitatea” Turciei și „provocările ce nu pot fi tolerate de Grecia și de UE”.

La finalul săptămânii trecute, președintele Turciei a amenințat Grecia, printr-o serie de postări pe Twitter scrise în limba greacă, să nu avanseze în ceea ce privește poziția de la Marea Egee, altfel grecii „vor regreta”.

Ankara a cerut demilitarizarea insulelor grecești care se învecinează cu Turcia, întrucât prezența armatei Greciei ar reprezenta o amenințare la adresa securității țării.

Grecia, în schimb, a transmis că menține bazele de pe insulele de la Marea Egee, ca răspuns la „Armata Egeeană” de pe celălalt mal, ce aparține Turciei.

Ambele țări vor avea alegeri în anul 2023 și se confruntă cu o criză economică din cauza inflației și a creșterii prețurilor, iar o escaladare a tensiunilor ar servi ambele regimuri politice din punct de vedere electoral, deși există posibilitatea unui „accident”, potrivit unor analiști citați de Euractiv.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: mainnews.ro/secretarul-general-al-nato-intervine-in-scandalul-dintre-turcia-si-grecia-le-indemnam-sa-isi-rezolve-neintelegerile-de-la-marea-egee/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *