Wednesday, July 3, 2024
Jurnalism corect


Dezbateri aprinse la moțiunea împotriva ministrului Finanțelor. Deputata Violeta Alexandru: Ceea ce faceți este un atentat la economie

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 30 octombrie 2023 Etichete: , , , ,

Deputaţii au dezbătut, astăzi, 30 octombrie, moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, iar votul urmează să fie dat în şedinţa de marţi, 31 octombrie. USR şi de Forţa Dreptei au inițiat moțiunea de cenzură simplă „Boloș crește taxele cu zâmbetul pe buze”, în contextul modificărilor fiscale care se vor aplica de miercuri, 1 noiembrie. 

Dezbaterile au fost aprinse, deputata Violeta Aleandru(Forța Dreptei) i-a transmis ministrului Boloș(PNL) că ar fi mai bine „să se mute la PSD”, întrucât nu are o gândire liberală. Opoziția a atacat proiectul de lege privind noile modificări fiscale la Curtea Constituțională, însă, fără succes.

„Locul dumneavoastră este în PSD. Nu aveţi nimic în comun cu o gândire de dreapta, cu o gândire liberală, cu gândirea unui om care ştie că tot ce înseamnă sistem public, inclusiv indemnizaţiile noastre, salariile tuturor bugetarilor, sunt plătite de oamenii din mediul privat

 Ceea ce faceţi în acest moment se numeşte un atentat la adresa celor care lucrează în economia reală, pe umerii cărora puneţi toate poverile pe care vi le puteţi imagina în numele unui PNRR în care nu scrie să omorâţi mediul privat, scrie să reduceţi cheltuielile publice, să reduceţi deficitul”, a afirmat  Violeta Alexandru, la dezbaterea moțiunii din Camera Deputaților, parlamentar care a făcut parte din PNL, în timpul guvernării Orban.

Boloș a dat replică: „Dacă v-ar fi păsat de contribuabili, puneați în PNRR că tăiați numai cheltuielile publice”

Ministru Finanțelor, Marcel Boloș, s-a „apărat” în fața opoziției și le-a spus inițiatorilor moțiunii de cenzură împotriva sa, că nu au întocmit un Plan Național de Redresare și Reziliență(PNRR) care să cuprindă tăierea cheltuielilor publice.

Dacă v-a păsat atât de mult de contribuabili, dacă aţi fi vrut să evitaţi această prăpastie cu adevărat. Atunci puneaţi în acelaşi PNRR că tăiaţi numai cheltuielile publice. Niciun cuvânt nu este amintit despre acest lucru, sau că încercaţi să vă luptaţi cu evaziunea fiscală. Aţi preferat să puneţi această sarcină grea de a face rost de bani pe umerii exclusiv ai contribuabililor, fără ca măcar în treacăt să amintiţi de aparatul stufos de stat sau de flagelul acesta al evaziunii fiscale care a cuprins mai toate sectoarele de activitate ale economiei. Noi, în schimb, ne-am luptat să păstrăm cota unică de impozitare de 10%, să menţinem cota de 8% pentru dividende, fiind solicitată creşterea chiar la 16%, şi să respingem cu vehemenţă creşterea TVA la 21%”, a mai declarat Marcel Boloş.

Ministrul Boloș a dorit să demisioneze încă din luna august, însă, premierul Ciolacu l-ar fi convins să nu o facă

Marcel Boloș a precizat, într-o intervenție la Antena 3, că a discutat cu premierul Ciolacu despre o posibilă demisie din funcția de ministru al Finanțelor, încă în luna august, când pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul și-a asumat răspunderea era doar „în discuții”. Cu toate acestea, Boloș nu a demisionat în urma discuțiilor cu șeful Executivului, ci a contribuit la pachetul măsuri fiscale, considerând că sunt „angajamentele României” în fața Comisiei Europene, necesare pentru viitoarele fonduri ale statului.

„Am vorbit despre această posibilitate de a demisona. Nu am avut-o scrisă, dar am spus că aceste măsuri nu sunt nicidecum pentru Marcel Boloș, sunt agajamente ale României, asumate și nu ne putem juca cu viitorul României. Există un cost politic pe care și-l asumă coaliția de guvernare”, declara Boloș, conform sursei menționate.

Coaliția de guvernare(PNL-PSD) deține majoritatea parlamentară(n.r. 65% din numărul de parlamentari).

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW