Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Deputatul George Simion, subiect de investigație pentru presa din Ucraina. Jurnaliștii susțin că are legătură cu serviciile de informații rusești

By Dragomir Georgiana , in Politic , at 6 aprilie 2023 Etichete: , , , , ,

George Simion, deputat din partea Alianței pentru Unirea Românilor(AUR) a apărut în presa ucraineană, joi, 6 aprilie, drept un colaborator al serviciilor de informații rusești(FSB). Cotidianul ucrainean Obozrevatel   a preluat declarațiile lui Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din R. Moldova, pe care Main News le-a mai prezentat. 

Jurnaliștii ucraineni descriu în prima parte articolului de ce a ajuns deputatul George Simion să aibă interdicție în Ucraina și care ar fi legăturile cu serviciile de informații rusești. Ei pleacă de la „încrâncenarea” parlamentarului român de a stopa sprijinul pe care îl acordă România Ucrainei și ajung la declarațiile prin care  Simion amintește românilor că „Ucraina a anexat teritoriu din România în mod necuvenit”.

Deputatul George Simion, acuzat de legături cu serviciile de informații din Rusia

Cotidianul ucrainean Obozrevatel a discutat atât cu Șalaru, cât și cu expertul militar ucrainean Oleksandr Skipalski, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, dar și fost prim-adjunct al șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Jurnaliștii formulează și concluzia după declarațiile ministrului Șalaru, cel care susține că, de fapt, Simion a ajuns parlamentar deoarece a fost ajutat financiar de ofițerii de informații de la Moscova.

Simion face activ jocul politicii Kremlinului în România și în întreaga regiune prin declarațiile sale antiucrainene”, notează cotidianul Obozrevatel.

Șalaru susține că Simion fost expulzat din Republica Moldova din cauza legăturilor sale cu serviciile secrete rusești. Fostul ministru al apărării a fost informat despre întâlnirea dintre Simion și rezidentul FSB-ului din Ucraina de către directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova (principalul serviciu de informații al Republicii Moldova). Simion are interdicție de a intra în Ucraina până în 2024.

El a negat toate acuzațiile încă de săptămâna trecută. „Domnul președinte Simion este un politician și un activist civic foarte cunoscut pe ambele maluri ale Prutului. În ultimii 20 de ani si-a dedicat întreaga activitate cauzei legate de idealul reintregirii naționale. Printre numeroasele contacte pe care domnul presedinte le-a avut în toată aceasta perioadă, s-au numărat doar persoane publice sau deținătoare ale unor calități recunoscute public. Memoriile unui fost ministru din perioada trista în care Republica Moldova era condusă de controversatul Vladimir Plahotniuc demonstrează că imaginația acestuia ii joaca aceleași feste acum, ca și în vremea când își îndeplinea mandatul oficial la curtea unui oligarh aflat acum pe fugă. Domnul președinte Simion este parlamentar al României, este un politician deschis oricărui dialog și, spre deosebire de domnul Șalaru și personajele din proza sa fantastica, are o biografie publica lipsita de pete sau tonuri de gri”, a transmis AUR, la solicitarea Main News.

Nici senatoarea Diana Șosoacă nu este „ferită” de jurnaliștii ucraineni. Ea a intrat în dizgrația Ucrainei, în momentul în care a depus un proiect de lege prin care propune denunțarea acordului de bună vecinătate și cooperare dintre București și Kiev și a cerut, de fapt, anexarea unei părți din teritoriul Ucrainei. Oficialii acestui stat au anunțat că vor impune sancțiuni împotriva senatoarei Șoșoacă. Cea din urmă nu a putut fi contactată până la publicarea acestei informații.

Comentarii