Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Departamentul de Stat al SUA, despre România, în raportul care a provocat tensiuni în CSM: Corupție endemică, impunitate, procese excesiv de lungi

By Robert Madaianu , in Justitie , at 11 iunie 2020 Etichete: , , , ,

Tensiunile și replicile acide din Consiliul Superior al Magistraturii, pe tema raportului întocmit de Departamentul de Stat al SUA, aduc din nou în prim-plan concluziile dure ale specialiștilor americani. Experții de peste ocean au criticat, în documentul în care s-a analizat respectarea drepturilor omului în România, în 2019, corupția, procesele lungi, abuzul asupra persoanelor cu dizabilități sau problema violenței domestice.

Printre problemele semnificative de drepturile omului s-au numărat: violenţa poliţiei împotriva romilor; corupţia endemică din rândul oficialităţilor; tolerarea violenţei împotriva femeilor şi a fetelor de către autorităţile de aplicare a legii; abuzul împotriva persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii”, se arată în rezumatul raportului.

Procese tergiversate

Specialiștii critică lipsa unor mecanisme menite să asigure celeritatea proceselor.

Sistemul judiciar a luat măsuri pentru urmărirea penală şi pedepsirea oficialităţilor care au comis abuzuri, însă autorităţile nu au avut mecanisme eficiente de a face acest lucru au tergiversat procesele care au implicat presupuse abuzuri ale poliţiei şi corupţie. Drept urmare, multe dintre cazuri s-au încheiat cu achitări. Impunitatea celor care încalcă drepturile omului a rămas o problemă”, potrivit sursei citate.

Raportul mai arată că s-a ajuns la procese foarte lungi din cauza lipsurilor din sistem.

A existat în continuare personal, spaţiu şi echipament insuficient pentru a permite sistemului judiciar să funcţioneze rapid şi eficient, ceea ce a dus la procese excesiv de lungi”, potrivit acestuia.

Inspecția Judiciară, supusă influențelor politice

Potrivit documentului, au existat cazuri în care inspectorii judiciari au fost supuși influențelor politice și a fost folosită pentru anchetarea magistraților incomozi.

”Consiliul Superior al Magistraturii este organul de administrare judiciară a ţării şi are responsabilitatea de a proteja independenţa judiciară. În general, acesta a continuat să desfășoare o activitate transparentă şi a acţionat pentru suspendarea judecătorilor şi procurorilor suspectaţi de încălcarea legii. Cu toate acestea, s-au semnalat cazuri în care Inspecţia Judiciară, o structură disciplinară autonomă din cadrul Consiliului, a fost supusă unei influenţe police crescânde şi a fost folosită ocazional pentru a-i ancheta pe magistraţii care încep urmărirea penală sau emit hotărâri împotriva demnitarilor membri sau aliaţi ai coaliţiei de guvernare”, se mai arată în document.

CITEȘTE ȘI: Tensiuni și replici dure în CSM, după raportul în care SUA critică Inspecția Judiciară și SIIJ | Baltag: România nu poate să stea în genunchi | Mateescu: Suntem perfecți? Cred că nu

Foto: wikipedia.org

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW