Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Vizită istorică a președintelui Franței în Republica Moldova. Maia Sandu a solicitat statul de țară candidată la UE

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 15 iunie 2022

Emmanuel Macron și-a continuat turneul în estul Europei, cu o vizită la Chișinău. Președintele francez s-a întâlnit cu omoloaga sa, Maia Sandu, discuțiile fiind axate pe îmbunătățirea relațiilor bilaterale, precum și asupra cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE).

În declarația de presă comună, Maia Sandu reiterat faptul că Republica Moldova ar trebui să primească statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

„Republica Moldova vrea să fie un contribuitor, o parte a soluției pentru problemele europene, nu dorim să fim doar un consumator de beneficii, ci un stat care contribuie la o Europă mai puternică și continuăm să demonstrăm acest lucru, inclusiv prin modul în care am gestionat criza refugiaților și a efectelor războiului. Trebuie să protejăm bunăstarea Europei”, a transmis președintele Republicii Moldova.

De cealaltă parte, Emmanuel Macron și-a exprimat admirația pentru generozitatea de care statul vecin a dat dovadă în ajutorarea oamenilor fugiți din calea războiului din Ucraina.

Totodată, a transmis un mesaj de susținere pentru suveranitatea Republicii Moldova, cât și unul de solidaritate.

„Știu că sunteți hotărâți să arătați că neutralitatea la care este atașată țara voastră nu înseamnă demilitarizare. Cele 40 de milioane euro de care veți beneficia în cadrul Fondului European de Apărare sunt un aport important, care va duce la dublarea bugetului militar al țării dumneavoastră. Trebuie să ajutăm țările care suferă de efectele războiului, iar Moldova este în linia întâi”, a precizat Emmanuel Macron.

În încheiere, Macron a transmis că a stabilit cu Maia Sandu principalele domenii ale relației bilaterale a celor două țări.

„Doamna ministru a afacerilor externe (n.r. – Catherine Colonna), care m-a însoțit aici, va semna astăzi, împreună cu omologul Nicu Popescu, o convenție fiscală între cele două țări ale noastre, precum și un act interguvernamental privind activitatea agenției franceze de dezvoltare în Republica Moldova, care semnifică sfârșitul dublei impozitări.

Am semnat și un împrumut de 15 milioane de euro prin intermediul AFD. Prima tranșă a unui ajutor care se va înscrie pe termen lung”, a conchis președintele Franței.

Emmanuel Macron a ajuns miercuri, 15 iunie, în Republica Moldova, după scurta vizită din România, începută în ziua precedentă.

CITEȘTE ȘI: Care a fost scopul vizitei lui Emmanuel Macron în România / Expert: Zona din Marea Neagră s-a dezechilibrat puternic

Sursa foto: Twitter / Maia Sandu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *