Care a fost scopul vizitei lui Emmanuel Macron în România / Expert: Zona din Marea Neagră s-a dezechilibrat puternic
Vizita președintelui Franței în regiunea de Est a Europei, adică în România și, ulterior, în Republica Moldova, vine într-un context în care zona Mării Negre este destabilizată, iar mesajul transmis de Emmanuel Macron are scopul de a întări răspunsul UE în fața invaziei ruse în Ucraina, este de părere analistul politic Andrei Țăranu, potrivit unei declarații acordată miercuri, 15 iunie, pentru Main News.
Președintele Franței a ajuns marți seară în România, iar miercuri, după discuțiile cu președintele Klaus Iohannis, a plecat spre Chișinău, unde se va întâlni și cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu.
„Războiul este o realitate în Ucraina. Este la porţile României și amenință întregul nostru continent”, a scris Emmanuel Macron, pe Twitter, înainte de întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, ce a avut loc la Baza Kogălniceanu, unde sunt cantonate trupe ale Alianței Nord-Atlantice.
Franța deține președinția Consiliului Uniunii Europene până la 1 iulie, iar vizita președintelui francez în România, țară membră a UE și a NATO, are scopul de a pune accent pe răspunsurile Uniunii Europene în ceea ce privește situația de pe flancul Estic, a explicat politologul Andrei Țăranu.
„Dacă vedem o întărire a flancului Nord-Vestic, odată cu posibila intrare a Suediei și a Finlandei (n.r. în NATO), Polonia care este asul din mânecă al NATO în zona respectivă, zona din Marea Neagră s-a dezechilibrat puternic. Avem o Românie slabă, o Bulgarie slabă, o Turcie care face niște jocuri politice foarte ambigue în toată zona asta”, a declarat Andrei Țăranu.
Discuțiile purtate de Klaus Iohannis și Emmanuel Macron pe tema aderării României la Schengen subliniază că primirea bulgarilor, a românilor și a croaților în zona de liberă circulație reprezintă ofensiva pe care Uniunea Europeană o poate face în contextul războiului de la graniță, a mai adăugat profesorul de la SNSPA.
„Până la urmă, Schengen nu este doar al Uniunii Europene, e nevoie doar de un vot negativ să blocheze tot procesul(…)Este foarte puțin probabil că vom intra în Schengen, ar trebui ei să se reformeze. Asta se și discută, o reformă a Spațiului Schengen, să ia România, Bulgaria și Croația, să nu mai existe voturi negative. Cât timp votul va fi consensual, nu am putea să intrăm”, a precizat Andrei Țăranu.
Numai că Emmanuel Macron are de purtat și o serie de lupte pe plan intern, având în vedere că urmează cel de-al doilea tur al alegerilor parlamentare din Franța
Președintele francez a avut un mesaj clar pentru propriul electorat, anume că nu este un „împăciuitorist”, termen folosit pentru a le descrie acțiunile lui Edouard Daladier (fost prim-ministru al Franței) și Neville Chamberlain (fost prim-ministru al Marii Britanii) din perioada interbelică, acuzați că au făcut concesii cu Adolf Hitler în ceea ce privește zona de Sud-Est a Europei, a indicat pro-decanul Facultății de Științe Politice a SNSPA București.
„Vrea să arate că este un aprig susținător al Ucrainei, dar, în egală măsură, trebuie să privească lucrurile în ansamblu și să înțeleagă că Franța și restul nu sunt în război cu Rusia, deci să fie pregătiți și pentru o pace negociată”, a mai explicat politologul.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
Все привет! Предлагаю использовать РїСЂРѕРјРѕРєРѕРґ мелbет РїСЂРё регистрации РЅР° сегодня, который открывает уникальные возможности для новых пользователей и постоянных клиентов. С кодом вы сможете заработать экстра-бонусы и привилегии при использовании услуг в МeлBeт.
… [Trackback]
[…] Here you can find 14227 more Info to that Topic: mainnews.ro/care-a-fost-scopul-vizitei-lui-emmanuel-macron-in-romania-expert-zona-din-marea-neagra-s-a-dezechilibrat-puternic/ […]