Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Declarație halucinantă făcută de Victor Ponta, consilierul onorific al premierului: Spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienţii în stare bună. Pacienţii în stare rea sunt lăsaţi în România, să moară aici!

By news.ro , in Politic Stirile zilei , at 28 august 2023

Victor Ponta, consilierul onorific al premierului Ciolacu, a declarat într-o intervenţie la România TV, în contextul incendiului de la Crevedia, că spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienţii în stare bună, iar pacienţii în stare rea sunt lăsaţi în România, să moară aici. Consilierul onorific al ministrului Sănătăţii, Gabriel Diaconu, a reacţionat, afirmând că medicii nu pot omorî, cu bună ştiinţă, un pacient ne-transportabil prin decizia de-a-l trimite cu avionul în altă ţară, când însuşi zborul ar putea să-i fie fatal. ”Restul sunt, simplu spus, baliverne”, a adăugat Diaconu.

„Spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienţii care sunt în stare bună. Pacienţii în stare rea sunt lăsaţi în România, să moară aici. Vor doar să trimită facturi uriaşe către statul român, acesta este interesul lor. Guvernul a făcut foarte bine că i-a pus în avion şi i-a trimis în străinătate pe cei care aveau nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, dar e posibil ca românii să se întrebe: Noi nu plătim taxe? Pe noi de ce nu ne trimit în străinătate”, a declarat fostul premier Victor Ponta, actual consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, în urma incendiului de la o staţie GPL din Crevedia, care s-a soldat cu două decese şi zeci de răniţi, majoritatea pompieri.

Ponta a primit o reacţie de la consilierul onorific al ministrului Sănătăţii, medicul Bogdan Diaconu.

„Simt nevoia să fac o precizare, după ce domnul Ponta a făcut nişte declaraţii iresponsabile în spaţiul public privind transferul pacienţilor de la Crevedia în străinătate.
România, prin medicii români şi celula de criză la nivelul Ministerului Sănătăţii, respectând criterii MEDICALE şi jurământul hipocratic, a decis ce pacienţi vor fi transferaţi. Nici una din ţările care au primit pacienţi români, dincolo de disponibilitatea – prin Mecanismul de Protecţie Civilă – de-a ajuta, nu a avut un rol în selecţia pacienţilor. Această selecţie a fost făcută la nivel naţional din dorinţa de-a maximiza supravieţuirea fiecărui pacient”, a spus medicul.

El a precizat că „pacienţii în stare ”rea” nu sunt „lăsaţi” să moară în România. Fiecare dintre pacienţi merită cea mai bună şansă la supravieţuire”.

„Pe de altă parte nu putem omorî, cu bună ştiinţă, un pacient ne-transportabil prin decizia de-a-l trimite cu avionul în altă ţară, când însuşi zborul ar putea să-i fie fatal. Restul sunt, simplu spus, baliverne”, a mai comentat Diaconu.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declar că 58 de victime au rezultat în urma exploziilor de la staţia GPL din Crevedia, dintre care au fost două decese, soţ şi soţie.

„În total au fost 58 de victime, din păcate au fost şi două decese, au fost chiar membri ai aceleiaşi familii, soţ şi soţie. Pentru restul pacienţilor a existat procedura de transfer, unele dintre ele sunt în derulare. 12 cazuri au fost critice. Au rămas în stare bună, cazurile care pot fi tratate fără probleme”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24, duminică seară.

Ministrul Sănătăţii a spus că sunt trei victime cu arsuri de peste 80 la sută din suprafaţa corpului.

„Au fost trei situaţii cu arsură de peste 80 la sută din suprafaţa corpului, ceea ce face dificil transportul, pentru siguranţă. Inclusiv şansele pentru aceste persoane sunt destul de reduse pentru că, fără să fiu specialist în chirurgie plastică, ştiu că pierderile de proteine, afectarea multiorgan este foarte mare şi susţinerea lor în viaţă este o problemă serioasă”, a declarat Rafila.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii