Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Declarația finală a Summitului UE nu include migrația, în urma opoziției Ungariei și Poloniei/Ce a susținut Iohannis

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 6 octombrie 2023 Etichete: , , , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, vineri, 6 octombrie 2023, la reuniunea informală a Consiliului European, desfășurată la Granada, Spania, informează Administrația Prezidențială. La finalul reuniunii, a fost semnată o declarație comună, prin care statele UE se angajează să colaboreze în domenii precum Apărare, industrie și comerț, extindere spațiu Schengen. Întrucât Polonia și Ungaria s-au opus deciziilor UE privind migrația, paragrafele cu privire la acest subiect nu au fost inserate în declarația comună a statelor UE. 

Cu toate acestea, președintele Iohannis a subliniat necesitatea unor măsuri urgente pentru a sprijini atât Italia, având în vedere situația recentă din Lampedusa, cât și partenerii externi în gestionarea migrației, în primul rând prin implementarea măsurilor deja agreate pe dimensiunea externă, dar și prin finalizarea Pactului privind migrația și azilul pe dimensiunea internă. Cu acest prilej, șeful statului  a menționat că țara noastră a făcut progrese pentru a combate migrația ilegală și pentru a proteja frontierele.

Pe componenta de Apărare, accentul este pus pe consolidarea, pornind de la Busola strategică, a bazei tehnologice și industriale din sectorul apărării, pe stimularea mobilității militare, a rezilienței în spațiu și pe combaterea amenințărilor cibernetice și hibride.

Extinderea UE înseamnă pace

Cu privire la extindere, este menționat că aceasta este o investiție geostrategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate, un factor determinant pentru îmbunătățirea situației economice și sociale a cetățenilor europeni, reducând disparitățile dintre țări, și care trebuie să promoveze valorile pe care se întemeiază Uniunea.

În perspectiva unei Uniuni extinse, atât UE, cât și viitoarele state membre trebuie să fie pregătite – țările care aspiră să devină membre trebuie să își intensifice eforturile de reformă, în special în domeniul statului de drept, în conformitate cu natura bazată pe merit a procesului de aderare și cu asistența UE, iar în paralel, Uniunea trebuie să întreprindă pregătirile interne de care este nevoie și reformele necesare, transmite Administrația Prezidențială.

Sursă foto: Administrația Prezidențială

Comentarii