Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis: Nu avem informații că Moldova ar fi amenințată din punct de vedere militar / Președintele Germaniei: Nu putem exclude nimic

By Matthew Garvey , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 4 mai 2022

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, 4 mai, că nu există informații care să ateste că Republica Moldova ar fi amenințată din punct de vedere militar și a menționat că ultimele evenimente din Transnistria nu au avut urmări concrete. Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, susține, în schimb, că „nu putem exclude nimic”.

Atunci când vorbim despre război, nu avem informații concrete că Moldova ar fi amenințată în mod concret din punct de vedere militar sau ar fi fost luată țintă de cineva. Au existat provocări în Transnistria fără ca acest lucru să fi avut urmări concrete. Cu toții am fost îngrijorați, ne-a pus pe gânduri”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, în cadrul unei declarații susținută alături de președintele Germaniei, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a exclus posibilitatea ca Republica Moldova să se apropie de NATO, invocând neutralitatea prevăzută de Constituție, dar a menționat că speră ca țara vecină să devină membră a Uniunii Europene „într-o perspectivă de timp rezonabilă”.

Această integrare a fost solicitată de ei, e dorită de România de multă vreme. România a trimis de mulți ani echipe în Republica Moldova pentru a ajuta la integrarea Republicii Moldova, astfel încât noi vedem lucrurile la fel cum își dorește populația din Republica Moldova, unde există susținere pentru integrarea în Uniunea Europeană”, a adăugat președintele Iohannis.

Președintele Germaniei susține că Europa a fost surprinsă „de prea multe ori” de acțiunile Federației Ruse care au contrazis angajamentele făcute de Kremlin în plan internațional.

Îngrijorarea noastră privind destabilizarea Republicii Moldova nu e nouă, însă grija față de activități militare este oricum dată având în vedere influența Rusiei în Transnistria. Am fost martor al unor amenințări ale Rusiei de a închide aprovizionarea cu gaze (n.r. a Republicii Moldova) și, desigur, apoi aprovizionarea cu gaze a fost reînnoită, însă în condiții dezavantajoase.

Nu putem exclude nimic, posibilitățile de destabilizare sunt cunoscute, Rusia face uz de ele, dar președintele Maia Sandu și Guvernul sunt puternici pentru a se opune”, a spus Frank Walter Steinmeier.

Liderul german s-a mai referit și la pozițiile adoptate în trecut, când Steinmeier s-a arătat deschis pentru a colabora cu Federația Rusă, ceea ce i-a adus numeroase critici în prezent din partea liderilor de la Kiev.

Cu toții venim cu marea viziune a lui Gorbachov din anii 80, referitoare la construcția europeană. Trebuie să constatăm că am eșuat la eforturile de a construi această casă europeană și de a menține locuințele pentru toți. Nu înseamnă că încercarea creării acestei case comune europene a fost greșită. Din acest moment, sprijinul politic pe care și eu l-am acordat gazoductului Nord Stream 2 a fost o greșeală, o evaluare greșită. Nu poate fi pus în legătură cu conflictul din Transnistria”, a adăugat Steinmeier.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/klaus-iohannis-nu-avem-informatii-ca-moldova-ar-fi-amenintata-din-punct-de-vedere-militar-presedintele-germaniei-nu-putem-exclude-nimic/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you will find 69940 additional Information on that Topic: mainnews.ro/klaus-iohannis-nu-avem-informatii-ca-moldova-ar-fi-amenintata-din-punct-de-vedere-militar-presedintele-germaniei-nu-putem-exclude-nimic/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *