Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Decizie extrem de importantă pentru Autostrada Unirii: Acord de mediu pentru sectorul Târgu Mureș – Iași – Ungheni

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 20 august 2024

Agentia pentru Protectia Mediului Iași a emis acordul de mediu necesar construirii Autostrăzii A8 Târgu Mureș – Iași – Ungheni, a anunțat prefectul județului Iași, Petru Cojocaru. 

Decizia survine la aproape o săptămână după ce Consiliul Tehnico Economic al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a avizat pentru aceeași autostradă și Studiul de Fezabilitate.

În lungime de 93,269 km, traseul acestui tronson al A8 se desfăşoară pe teritoriul judeţului Iaşi, începand din zona localității Moțca, tranzitează teritoriile localităților Pașcani, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, municipilu Iași si se finalizează în zona localității Ungheni, unde face joncțiunea cu Podul peste Prut.

Documentația aprobată de CNAIR prevede construirea a 101 poduri/pasaje, 14 tuneluri, 11 noduri rutiere, patru spații de servicii, două Centre de Întreținere și Coordonare și șase parcări de scurtă durată. Valoarea totală estimată pentru construcția acestui tronson este de 26,39 miliarde lei, fără TVA.

În ce stadiu se află Autostrada Unirii

Autostrada Unirii este divizată în două porțiuni: autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ şi autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, inclusiv un pod peste Prut.

Prima, cea care traversează munții, este ceva mai avansată. CNAIR are contracte încheiate pentru secțiunile Leghin – Târgu Neamț și Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, ambele incluse pentru finanțare în Planul Național de Redresare și Reziliență. De asemenea, CNAIR are în derulare licitații pentru alte două tronsoane: Leghin – Pipirig și Miercurea Nirajului – Sărățeni. Alte patru tronsoane au fost transferate către CNIR, noua companie de autostrăzi a Ministerului Transporturilor, și urmează să fie lansate la licitație.

De asemenea, CNIR va prelua documentația și va lansa licitațiile pentru Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni. Licitația pentru Podul peste Prut a fost finalizată luna trecută de CNAIR și urmează să fie încheiat cu Ness Proiect Europe.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii