Sunday, November 24, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Decizie CCR: Abrogarea pensiilor speciale este neconstituțională

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 6 mai 2020 Etichete: , , ,

Curtea Constituțională a României a admis, miercuri, sesizările Instanței Supreme și a Avocatului Poporului împotriva legii prin care au fost abrogate toate pensiile speciale cu excepția celor din Armată și Ministerul Afacerilor Interne. Toate pensiile speciale rămân în vigoare.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecțiile de neconstituționalitate şi a constatat că Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu și indemnizațiile pentru limită de vârstă, precum și pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaționale este neconstituţională, în ansamblul său.

Curtea a reținut, în esență, că legea criticată are un caracter profund eterogen, vizând statute profesionale diferite, precum și funcții de demnitate publică, tratate împreună din perspectiva pretinsului deziderat de eliminare a ”pensiilor speciale”, fără a se respecta exigențele impuse atât din punct de vedere al formei specifice fiecărui domeniu de reglementare, cât și al fondului reglementărilor.

 Astfel, în procedura de adoptare s-a încălcat ordinea de sesizare a Camerelor Parlamentului cu privire la modificarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, precum și obligația constituțională de dezbatere a reglementărilor privitoare la drepturile deputaților și senatorilor în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului, cu consecința încălcării dispozițiilor (…)din Constituție. De asemenea, actul normativ adoptat nu are la bază nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, fiind încălcate în acest sens prevederile constituționale ale (…) care consacră statul de drept, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor. Curtea a constatat în final că legea a fost adoptată și cu încălcarea caracterului general obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale, reglementat de art.147 alin.(4) din Constituție. Sub acest aspect, Curtea a statuat că potrivit dispozițiilor art.147 alin.(4) din Constituție, deciziile sale sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor, având aceleași efecte pentru toate autoritățile publice și toate subiectele individuale de drept”, se arată în decizia Curții.

Context

Pe 28 ianuarie, Camera Deputaților a adoptat, cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților.

Ulterior, Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber, a atacat la Curtea Constituțională a României legea de eliminare a pensiilor de serviciu. În sesizare, Weber susține că legea nu respectă condițiile cerute de Constituție și legislația în vigoare privind respectarea parcursului legislativ.

„(…) Propunerea legislativă supusă controlului de constituționalitate prezintă grave vicii de neconstituționalitate, din moment ce legiuitorul nu s-a supus obligației de a respecta deciziile Curții Constituționale, nesocotind nu doar considerentele unor decizii, ci chiar dispozitivul deciziilor pronunțate de instanța de contencios constituțional”, se arată în sesizarea de neconstituționalitate a Avocatului Poporului.

Vezi AICI sesizarea Avocatului Poporului

Instanța Supremă a decis sesizarea CCR

Judecătorii Instanței Supreme s-au reunit, de asemenea, și au decis sesizarea Curții Constituționale pe tema eliminării pensiilor de serviciu ale magistraților. Sesizarea vizează actul normativ în întregime, potrivit anunțului făcut de ÎCCJ.

,,Sesizarea de neconstituționalitate privește actul normativ în întregime, reținându-se de către Secțiile Unite atât vicii de neconstituționalitate de natură extrinsecă, cât și intrinsecă”, potrivit Instanței Supreme.

Judecătorii acuză suspiciuni de încălcare a mai multor articole din Constituție. Magistrații atrag atenția asupra încălcării principiului independenței judecătorilor și afectării statutului procurorilor.

În plus, Instanța Supremă reproșează încălcarea principiului nediscriminării, ,,prin introducerea unui element de discriminare în cadrul corpului magistraților, între magistrații civili și cei militari, introduce un element de discriminare în cadrul familiei ocupaționale care are printre atribuții protejarea ordinii publice”.

La rândul său, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că susține demersul ÎCCJ și că va transmite o opinie juridică la Curtea Constituțională. Detalii, AICI.

Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you will find 97993 more Info on that Topic: mainnews.ro/decizie-ccr-abrogarea-pensiilor-speciale-este-neconstitutionala/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW