Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Decizia sindicatelor din Educație: Greva continuă

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 31 mai 2023 Etichete: , , ,

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și reprezentanții Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”  anunță că, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu semneze niciun acord, „fie el și unul girat de președintele României”

Prin urmare, greva generală a profesorilor continuă , chiar și după discuțiile cu președintele Iohannis.

„Nu avem semnale că profesorii vor să dea înapoi. Revedincările noastre sunt clare”, a menționat președintele FSLI Sector 1 București, Sorin Dragne, pentru Main News. Ulterior, liderii sindicatelor au venit cu detalii suplimentare și au spus de ce nu poate fi stopată greva generală.

„Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor”, potrivit unui comunicat de presă semnat de Simion Hăncescu și Marius Nistor, liderii celor două sindicate mai sus menționate.

Profesorii vor Ordonanță de Urgență, nu un „acord”

Potrivit surselor citate, solicitările profesorilor au rămas aceleași: majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare și emiterea unei Ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic. Profesorii au organizat un protest, ieri, în Capitală, iar negocierile cu Guvernul și cu președintele Iohannis au eșuat până la acest moment. Calendarul examenelor naționale a fost modificat din cauza grevei generale. Miercuri, 31 mai, Iohannis și președinții coaliției de guvernare au  o întâlnire urgență pe tema grevei din Educație, începând cu ora 12.00.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii