Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Decizia instanței: Ion Rădoi revine la Metrorex

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 19 octombrie 2023

Ion Rădoi, fostul lider al Sindicatului „Unitatea” din Metrorex, ar trebui să își reia activitatea în cadrul companiei care administrează metroul bucureștean, potrivit unei decizii pronunțate miercuri, 18 octombrie, de Tribunalul București. Hotărârea poate fi atacată cu apel.

Conform publicației Club Feroviar, la începutul lunii iulie, Rădoi fusese repus de instanță pe postul de subinginer la Metrorex. După decizia Tribunalului București, el s-a dus la sediul societății pentru a stabili data și secția la care va fi reîncadrat.

Fostul lider de sindicat urma să înceapă lucrul la Dispeceratul Central, numai că, o săptămână mai târziu, el a fost din nou suspendat din funcție, după ce Curtea de Apel București a dispus începerea judecării pe fond în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA pentru folosirea influenței și șantaj.

Ion Rădoi, trimis în judecată de DNA

Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în judecată pe Ion Rădoi, în aprilie 2021, pentru exploatarea ilegală a spațiilor comerciale din stațiile de metrou. Sindicalistul este acuzat de comiterea infracțiunilor de folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, având ca scop obținerea de foloase necuvenite și șantaj.

Ion Rădoi a fost suspendat și de la sindicat

În perioada când Ion Rădoi nu a avut voie, din punct de vedere legal, să-și exercite funcția de președinte al USLM, din care a fost suspendat, secretarul general Marian Artimon s-a delimitat de șeful său pe linie sindicală, notează Club Feroviar. Tot în această perioadă, aproape toți membrii Biroului Executiv al USLM au ieșit la pensie.

Pe 12 august 2022, Rădoi a scăpat de controlul judiciar impus în dosarul deschis de DNA privind chioșcurile de la metroul bucureștean. Numai că, pe 17 august, colegii săi din Biroul Executiv controlat de Marian Artimon au descis să-l suspende din nou.

Sindicatul lui Rădoi, stăpân pe spațiile Metrorex

În anul 2003, Metrorex a încheiat un contract de asociere în participațiune cu Sindomet Servcom, firmă deținută de Sindicatul „Unitatea” (USLM) și controlată la vremea respectivă de Rădoi, pentru administrarea în comun a suprafețelor din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, „care se pretau la organizarea de activități comerciale”.

În realitate, potrivit procurorilor, firma sindicatului a controlat și gestionat singură administrarea spațiilor comerciale de la metroul, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spațiilor comerciale, a modului de înființare de noi spații comerciale și a modului de stabilire a chiriei pentru spațiul comercial închiriat. Mai mult, arată DNA, unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participațiune, care a încetat în luna septembrie 2018.

Spațiile comerciale, administrate fără contract

Conform parchetului, după ce contractul a expirat iar Metrorex a refuzat să îl mai prelungească, sindicatul lui Ion Rădoi, sub pretextul unui litigiu în instanță, Ion Rădoi a continuat să administreze chioșcurile, obținând până în anul 2021 încasări de 10 milioane lei.

DNA: Rădoi l-a constrâns pe Cătălin Drulă prin greva ilegală

Greva ilegală din primăvara anului 2021, care a paralizat pentru o zi circulația metroului în București, ar fi fost orchestrată de Ion Rădoi pentru a-l constrânge pe Cătălin Drulă, ministrul transporturilor de la acea vreme, să acorde în continuare firmei sindicatului dreptul de a utiliza și încasa banii din chirie pentru chioșcuri, susțin procurorii DNA în rechizitoriul transmis instanței. 

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii