Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Decizia Instanței supreme: Investigatorii sub acoperire trebuie mandatați în prealabil de judecători

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 octombrie 2023

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit luni, 2 octombrie, faptul că procurorii nu mai pot folosi interceptările obținute de investigatori sub acoperire fără mandat de la judecători.  

Procurorii vor avea ceva mai multe bătăi de cap. Dacă până acum își validau singuri investigatorii sub acoperire, în baza unui mandat general de interceptare, de acum în colo anchetatorii vor avea nevoie de o nouă încuviințare din partea judecătorilor. O decizie în acest sens a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Sesizarea judecătorului de drepturi si libertăti în vederea emiterii mandatului de supraveghere tehnică este obligatorie în cazul în care procurorul apreciază că este necesar ca investigatorul să poată folosi dispozitive tehnice de înregistrare, chiar dacă există un mandat de supraveghere tehnică de aceeaşi natură emis anterior, aceste dispozitii legale instituind o procedură specială”, a decis instanța supremă.

Cum explică specialiștii

„Investigatorul poate să folosească tehnică în condițiile în care anterior exista deja un mandat de interceptare. De exemplu, un procuror a emis deja un mandat de interceptare pe un inculpat, iar între timp folosește un investigator sub acoperire. Întrebarea care s-a pus este dacă mandatul obținut este valabil dacă investigatorul își începe activitatea ulterior. Răspunsul a fost nu. Trebuie un nou mandat. (…) Trebuie mandat particularizat pentru existența unui investigator care folosește tehnici de supraveghere speciale. Investigatorul se folosește în general în dosarele de droguri”, a explicat avocatul Alexandru Chiciu, în declarație acordată pentru Mainnews.ro.

„Investigatorul sub acoperire trebuie autorizat de către judecător. Până acum, investigatorul sub acoperire era autorizat doar de procuror, care să ducă la îndeplinire mandatul. Acum instanța spune ca investigatorul să fie validat de un judecător pentru ca s-ar putea ca acel investigator să nu aibă un comportament obiectiv”, a precizat avocatul Adrian Ene.

Cum ar putea fi afectate dosarele în curs

Ca atare, interceptările obținute de investigatorii sub acoperire în anchetele penale, cum este cel al dealerului lui Vlad Pascu, ar putea fi afectate. Acestea însă nu vor dispărea complet din dosare, subliniază Alexandru Chiciu, ci vor fi tratate ca indicii. În plus, susține avocatul, procurorii le-ar putea reconstitui în baza interceptărilor obținute în baza mandatului inițial.

„Nu cred că pot lovi. Acele rezultate pot fi considerate neconforme, din punct de vedere legal, dar ele nu se desființează, sunt indicii. Ele nu mai sunt mijloace de probă, dar nu dispar din dosar. Ele pot fi refăcute prin martori, prin înregistrările ambientale făcute în baza mandatului general… Este doar o șlefuire a normei juridice”, a explicat Alexandru Chiciu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii