Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Decizia CCR privind izolarea și carantina, dezbătută de presa occidentală. Le Monde: Să te protejezi de COVID-19 în România este neconstituțional

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 10 iulie 2020 Etichete: , , , , , , ,

Decizia Curții Constituționale a României prin care s-a stabilit că izolarea, carantina și internarea obligatorie sunt neconstituționale a devenit subiectul cotidianelor occidentale. Ziarul francez Le Monde scrie că “CCR garantează persoanelor infectate cu Covid libertatea de mișcare”.

De la decizia CCR din 25 iunie, peste 31 000 de persoane au ieșit din izolare și carantină, conform ministrului român al Sănătății, Nelu Tătaru, care a declarat pentru Digi24 că unele dintre aceste persoane sunt purtătoare de coronavirus.

Vezi și Termenii de carantină și izolare, redefiniți de noul proiect de lege al Guvernului. Pentru cine se aplică aceste măsuri

De asemenea, aproximativ 600 de persoane s-au externat din 7 810 spitale ca urmare a acestei decizii.

“Autoritățile nu mai au niciun mijloc legal de a-i împiedica să intre în contact cu alte persoane”, mai scrie Le Monde.

„Nu-i putem opri.(…) Noi, medicii, încercăm să le explicăm care sunt riscurile. Un pacient de 24 de ani care tocmai s-a externat ne-a asigurat că nu va intra în contact cu alte persoane, dar și-a sunat părinții care au venit să-l ia”, a declarat Beatrice Mahler, directorul medical al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

O bătălie cu cuțite trase

Le Monde a amintit și de dezbaterile intense și criticile din Guvern pe această temă. Premierul României a afirmat că CCR nu e la prima decizie care zădărnicește măsurile de apărare a sănătății și vieții cetățenilor. Mai mult, Orban i-a îndemnat pe cetățeni să nu țină cont de deciziile CCR

Le Monde mai precizează că apelul disperat al premierului Orban nu i-a convins pe cei 600 de pacienți infectați cu COVID să rămână în spital.

Guvernul României a adoptat, luni, un proiect de lege care să inițieze niște măsuri igienico sanitare pentru situații deosebite de risc epidemiologic, în contextul în care CCR a decis, pe 25 iunie, că izolarea, carantina şi internarea obligatorie sunt neconstituționale. Proiectul de lege a fost trimis în procedură de urgență către Parlament și poate fi consultat AICI.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW