Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Termenii de carantină și izolare, redefiniți de noul proiect de lege al Guvernului. Pentru cine se aplică aceste măsuri

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 6 iulie 2020 Etichete: , ,

Guvernul României a adoptat, luni, un proiect de lege care să inițieze niște măsuri igienico sanitare pentru situații deosebite de risc epidemiologic, în contextul în care CCR a decis, pe 25 iunie, că izolarea, carantina şi internarea obligatorie sunt neconstituționale. Proiectul de lege a fost trimis în procedură de urgență către Parlament. 

Proiectul de lege poate fi consultat AICI.

Noul proiect de lege definește cu exactitate termenii de „carantină” și „izolare”, fapt chiar invocat în motivarea CCR pentru care a Curtea a declarat neconstituționale aceste două măsuri.

Potrivit proiectului, vor putea intra în carantină persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen.

De cealaltă parte, izolarea poate fi dispusă doar în cazul persoanelor purtătoare de agenți patogeni ai bolilor infecto-contagioase.

Ce înseamnă „carantină” și „izolare”

  • a) „carantina persoanelor” reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de către autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată.
  • b) „carantina bunurilor” reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, prin care se urmărește separarea bagajelor, containerelor, mijloacelor de transport sau altor bunuri suspecte de contaminare.
  • c) „carantina zonala” reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, prin care se urmărește separarea fizică a persoanelor și activităților, inclusiv limitarea circulației, dintr-un perimetru afectat de o boala infecto-contagioase, de perimetrele învecinate, astfel încât să se prevină răspândirea infecției sau contaminării în afara acestui perimetru.
  • d) „izolarea” reprezintă o măsura care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave cu o boala infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate;

Carantina în spații special desemnate de către autoritățile competente:

  • a) în situația în care persoanele pentru care se instituie măsura de carantina declară că nu își pot asigura condițiile de separarea fizică la domiciliu sau locația declarată.
  • b) în situația nerespectării măsurii de carantina la domiciliu sau în locația declarată.

Cheltuielile ocazionate de carantina în spațiile special desemnate se suporta din bugetul Ministerului Sănătății.

Persoanele care nu au respectat măsura de carantina la domiciliu sau în locația declarată au obligația de a suporta cheltuielile ocazionate de carantina în spațiile special desemnate.

Normele metodologice pentru stabilirea cheltuielilor prevăzute se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în termen de maxim 45 de zile de intrarea în vigoare a legii.

Situațiile de risc epidemiologic si biologic:

  • a) epidemie declarata prin ordin al Ministrului Sănătății;
  • b) urgența de sănătate publica de importanta internaționala declarată de Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății;
  • c) pandemie declarată de Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății.
  • d) eveniment neobișnuit sau neașteptat identificat și constatat de structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență sau de către instituțiile aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

În cazul în care, într-un caz individual, un medic constată riscul de transmitere a unei boli infecto contagioase cu risc de transmitere comunitară, acesta poate decide

izolarea în unitatea sanitară și informează direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București.

Cine va intra în carantină și cine va fi plasat în izolare

Carantina persoanelor în spații special desemnate, la domiciliu sau la o locație declarată se instituie pentru o durată stabilită conform datelor științifice oficiale disponibile, cu privire la persoanele sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, care:

  • a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, conform datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional de către organismele competente în domeniu;
  • b) au venit în contact cu persoane confirmate cu o boala infecto-contagioasă.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW