Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


De la „denazificare” la „desatanizare”. Liderii de la Moscova încep să caute alte motive pentru a justifica invazia Ucrainei

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 26 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

Deși invazia rusă în Ucraina, declanșată pe 24 februarie, a fost justificată de Vladimir Putin prin așa-zisa nevoie de a „denazifica” țara vecină, oficialii de la Moscova par să schimbe argumentul folosit pentru „operațiunea militară specială”, care a lăsat în urma ei cel puțin 16.000 de victime în cele 8 luni de război, potrivit datelor ONU.

TASS a publicat, marți, un interviu acordat de adjunctul secretarului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Alexei Pavlov.

Încep să cred că odată cu continuarea operațiunii militare speciale, devine extrem de urgent să începem desatanizarea Ucrainei”, a spus Pavlov.

Oficialul de la Moscova susține că Ucraina are „mii de secte”, care au fost create „cu un scop precis” sau care sunt patronate de oameni bogați.

Un exemplu în acest sens dat de oficialul rus este Biserica lui Satan, un cult care are membri inclusiv în România și în alte zone de pe glob, fiind fondată în SUA anilor 1960.

Toți acești sataniști își găsesc susținere din partea autorităților ucrainene”, a mai spus Pavlov.

Totodată, reprezentantul Consiliului de Securitate al Federației Ruse a mai dat vina pe sectele religioase din Ucraina că ar fi fost „instrumente puternice” folosite de SUA în anul 2014, în timpul protestelor masive care au dus la căderea regimului pro-rus condus de Viktor Yanukovich, înainte de intervenția militară a Rusiei, prin care a anexat Crimeea și a ocupat Donetsk și Lugansk.

Think-thank-ul american Institute for the Study of War (ISW) arată, în analiza de miercuri, că oficialii ruși încep să își alinieze retorica războiului cu conceptele religioase, cu scopul de a-i determina pe creștinii și musulmanii din Rusia să intre în armată.

Invocarea războiului bazat pe temeiuri religioase, nu neapărat creștine, este o încercare de a depăși diviziunile de natură religioasă și de a continua recrutarea minorităților etnice și religioase pentru a lupta în Ucraina”, arată experții occidentali.

Menționăm că Ucraina este un stat divers din punct de vedere religios și etnic, dar marea majoritate a cetățenilor este creștin-ortodoxă, ca în restul țărilor din Estul Europei, incluzând Federația Rusă.

Greco-catolicismul, islamismul și iudaismul sunt alte religii răspândite în Ucraina.

Citește mai multe detalii despre modul în care preoții ortodocși din Ucraina au fost tratați în timpul primei invazii din 2014, într-un reportaj realizat de Main News.

Pe 24 februarie, Vladimir Putin a anunțat că pornește o „operațiune militară specială” pentru „dezarmarea și denazificarea” Ucrainei.

Analiștii occidentali arătau că, folosind așa-zisul argument al „denazificării”, Putin încerca să atragă opinia publică din Rusia de partea războiului, cu un model „simplist” al propagandei.

Între timp, peste 16.000 de civili ucraineni au căzut victime atacurilor lansate de Federația Rusă în cele 8 luni de război.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii