Sunday, April 28, 2024
Jurnalism corect


Davos, ziua 5: proiectele energetice din Europa stagnează înainte de finalizare / Hidrogenul verde, principalul element pentru reducerea amprentei de carbon

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 19 ianuarie 2024 Etichete: , , , ,

În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, unde participă marii lideri mondiali, directorul general al celei mai mari companii de utilități din Portugalia, Energias de Portugal (EDP), a declarat  că Europa suferă de o „lipsă de execuție la fața locului” a proiectelor energetice subvenționate. Multe dintre proiectele în curs sunt departe de a fi finalizate. Miguel Stilwell D’Andrade a adus în discuție hidrogenul verde, ca principalul element adjuvant pentru reducerea emisiilor de carbon.

Miguel Stilwell d’Andrade, director general al EDP – furnizor de soluții în domeniul energiei, a adus în prim-plan la Davos perspectiva ambițioasă a Comisiei Europene, numind-o „mare viziune”, în ceea ce privește proiectele energetice la nivel european, transmite Reuters. În discursul său, el a deschis o filă nouă de dialog, subliniind importanța transpunerii acestei viziuni în realitate prin acțiunea concretă a guvernelor naționale.

Hidrogenul verde, combustibilul viitorului

D’Andrade a vorbit despre hidrogenul verde ca direcție strategică principală pe care Portugalia o urmărește cu atenție, urmărind să devină un jucător major în producția și exportul acestei surse de energie curată, pentru a combate emisiile de carbon și pentru a îmbunătăți securitatea energetică.

„În SUA, dacă produci un kilogram de hidrogen verde, primești 3 dolari. În Europa, trebuie să prezint o cameră plină de hârtii”, a spus el, adăugând că, până la momentul în care se procesează actele UE, „lumea s-a schimbat”.

Cronologia UE în materie de energie regenerabilă

UE vrea să producă 10 milioane de tone de hidrogen verde, obținut din energie regenerabilă, și să importe alte 10 milioane până în 2030. Producția sa actuală, prin electroliză, este mai mică de 300 de mii de tone.

EDP a demarat un proiect pilot pe bază de hidrogen în America de Sud, în Brazilia, și împreună cu o altă firmă portugheză de petrol și gaze, Galp Energia, intenționează să lanseze o fabrică de hidrogen în Sines, la sud de Lisabona.

Peste 90% din investițiile EDP între 2022-2026 vor fi în domeniul eolian și solar onshore, cu scopul de a-și dubla aproape capacitatea la 33 gigawați (GW).

Directorul general a declarat anterior că obiectivele UE privind hidrogenul verde sunt „umflate și nerealiste”, citând progresele lente înregistrate până în prezent în extinderea capacității.

Cine produce hidrogen verde în România

Principalii producători de hidrogen verde din România sunt Engie și OMV Petrom – Engie are ca obiectiv statutul de lider în producția de hidrogen verde la scară largă. Până în 2030 își propune să instaleze 4 GW de hidrogen verde – care ar acoperi 16% din consumul total de energie al României.

OMV Petrom a semnat un contract de finanțare prin PNRR cu Ministerul Energiei în mai 2023, pentru construcția unei capacități de producție de 20 MW a hidrogenului verde, la rafinăria Petrobrazi. Investitiția totală a fost estimată la aproximativ 74 de milioane de euro.

La nivel global, potențialul estimat al producției de hidrogen verde obținut prin electroliza apei este de circa 33 GW, capacitate asumată până în 2030, pe baza proiectelor de electroliză cunoscute până în prezent.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW