Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


David Popovici și antrenorul său au fost decorați de președintele Klaus Iohannis VIDEO

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 20 iulie 2022

David Popovici, înotătorul de 17 ani care a cucerit două medalii de aur la seniori și care a stabilit noi recorduri la categoria de juniori la Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta, și antrenorul său, Adrian Rădulescu, au fost decorați de președintele Klaus Iohannis miercuri, 20 iulie.

Iohannis a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler sportivului David Popovici și Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler antrenorului Adrian Rădulescu.

„Sunt foarte bucuros să vă întâlnesc și să vă felicit atât personal, cât și în numele tuturor românilor pentru rezultatele deosebite obținute în cadrul Campionatelor Mondiale și Europene de Natație. Transmit cu acest prilej felicitări tuturor sportivilor români care au participat la aceste competiții, precum și antrenorilor și membrilor delegațiilor”, a declarat șeful statului.

Liderul de la Cotroceni a menționat că, la doar 17 ani, Popovici a reușit performanța extraordinară de a deschide un nou capitol în istoria natației românești.

„În semn de prețuire, vă confer astăzi cea mai înaltă distincție a statului român pentru parcursul sportiv de excepție de până acum.
Prin multă muncă, antrenamente epuizante, sacrificii și încredere în forțele proprii, ați reușit să deveniți unul dintre cei mai tineri campioni mondiali din toate timpurile, să doborâți recorduri și să ajungeți de două ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului mondial.

Dovediți în fiecare zi, prin exemplul personal, o conduită morală de excepție, disciplină, maturitate și modestie, calități cu care ați cucerit inimile tuturor. Sunt convins că reprezentați o sursă de inspirație nu doar pentru copii, ci pentru românii de toate vârstele.

Apreciez în mod deosebit energia cu care ați vorbit publicului despre participarea la activități sportive și despre beneficiile unui stil de viață activ și sănătos.

Pentru a atinge un record este nevoie de o miime de secundă, performanță care se construiește prin ani de muncă și cu foarte multă dedicare și seriozitate. Nu trebuie să uităm că, în tot acest timp, în spatele succesului unui campion stă o echipă bine sudată, acei oameni discreți, care împărtășesc fiecare moment și emoție”, a declarat Iohannis.

Despre antrenorul lui Popovici, Iohannis a afirmat că în spatele performanțelor lui David se află un alt tânăr excepțional.

„Adrian Rădulescu a demonstrat că este mai mult decât un antrenor, este un profesionist desăvârșit, un adevărat mentor, prieten și un exemplu demn de urmat de către sportivii săi. Dragă Adrian, vă confer această înaltă distincție a statului român și vă felicit pentru modul în care vă susțineți sportivii și pentru cum reușiți să identificați strategia potrivită pentru fiecare, folosindu-vă cunoștințele și creativitatea.

Apreciez că îi încurajați să se cunoască pe sine, să învețe și să se antreneze pentru a se autodepăși, pentru a atinge performanțe înalte.
Sunt convins că rezultatele sportivilor pe care îi pregătiți cu atât de multă dedicare vă vor motiva să le fiți tot timpul acel far călăuzitor spre noi reușite”, a transmis președintele României.

Ulterior, acesta a evocat și infrastructura sportivă din țară și lipsa implicării statului român. Totodată, Iohannis a făcut apel către autorități să se implice și să creeze cadrul necesar sportivilot, pentru a face performanță.

„David Popovici și Adrian Rădulescu sunt doi tineri care au ajuns la performanțe extraordinare. Ei sunt cei care fac cinste țării noastre și care poartă cu mândrie drapelul în întreaga lume. România are foarte mulți tineri sportivi cu potențial. Cu toate acestea, din păcate, în domeniul infrastructurii sportive și al planurilor concrete de acțiune suntem încă departe de a vorbi despre un aport esențial din partea statului.

Avem nevoie de o strategie clară pentru sportul românesc, de mai multe investiții și de o abordare foarte serioasă. Rezultatele sportivilor obligă autoritățile să facă o prioritate din acest domeniu. Sportul, în definitiv, este despre educație, disciplină, pasiune, talent, fairplay, este despre o societate care se dezvoltă armonios și sănătos.

Fiecare tânăr sportiv trebuie să se simtă susținut și încurajat de autorități, iar aici fac un apel cât se poate de clar către decidenți – Implicați-vă și creați cadrul de care sportivii noștri au nevoie pentru a face performanță!

Sportivii noștri au nevoie de mai multă implicare din partea autorităților centrale și locale, atât din punct de vedere financiar, cât și prin dezvoltarea și modernizarea infrastructurii sportive, astfel încât aceștia să se poată antrena la cele mai înalte standarde”, a mai declarat șeful statului.

La rândul său, tânărul sportiv a mulțumit statului român și a menționat că se simte onorat și recunoscător.

„Vrem să mulțumim tuturor românilor și tuturor oamenilor care ne-au fost aproape, care ne-au transmis aprecieri de-a lungul timpului. Le mulțumesc celor care mi-au fost alături, aș vrea să menționez că sunt convins că suntem doar la început”, a declarat înotătorul.

Ceremonia de decorare a celor doi:

Context

În luna iunie a acestui an, David Popovici a câștigat medaliile de aur în probele de 100 de metri liber și 200 de metri liber din cadrul Campionatului Mondial de Natație de la Budapesta.

David Popovici a încheiat finala cu timpul de 47,58 de secunde, după ce în semifinală stabilise un record mondial la juniori, cu 47,13 secunde. Aurul la 200 de metri liber a fost câștigat cu 1:43:21, un alt record mondial stabilit la juniori.

Doar doi înotători din România au reușit să obțină aurul mondial la natație înaintea lui David Popovici – Tamara Costache, în anul 1986, și Diana Mocanu, în anul 2001.

Amintim că și Guvernul României l-a premiat pe sportiv, la sfârșitul lunii iunie.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW