Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Darius Vâlcov se pregătea să plece din ţară când i-a fost pus controlul judiciar. Avocat: Urma să îşi ducă copilul în tabără în Elveţia

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 21 iunie 2019 Etichete: , , , ,

Avocatul Adrian Georgescu susţine că măsura controlului judiciar în cazul lui Darius Vâlcov a fost luată când fostul consilier se pregătea să plece din ţară. Vâlcov ar fi urmat să plece în Elveţia pentru a îşi duce copilul în tabără, potrivit apărătorului. Acesta susţine că fostul ministru nu intenţiona să se sustragă anchetelor de care este vizat.

Avocat: Urma să plece în Elveţia. Nu era o plecare gen Mazăre, Udrea, Bica

„Eu am retrait niste vremuri pe care eu am considerat ca nu le voi mai trai in tara asta, vremuri in care anumite persoane erau luate de pe aeroport, vremuri in care anumite persoane ce urmau sa plece din tara din diverse motive erau oprite in masuri preventive luate in dosare care zaceau in amortire. Marţi, la ora 14.00, fara sa am la momentul ala reprezentarea ca ma aflu in aceeasi situatie, am aflat acest lucru.

Deci masura este luata intr-un dosar in care din februarie nu s-a intamplat nimic, un dosar în care până în februarie au fost administrate mijloacele de probă şi era finalizat, în care nu mai era nimic de administrat şi zăcea în adormire.

Urma să plece in Elvetia, să îşi duca copila în tabăra. Nu este niciun fel de secret ca sora domnului Vâlcov este stabilită acolo. Dacă procurorul de caz ar fi fost de bună credinţă, ar fi trebuit sa il audieze pe inculpat în legatură cu măsura şi ar fi aflat ca acea plecare, care probabil a fost la baza luării măsurii, nu era o plecare gen Mazare, Udrea, Bica si alte persoane din astea, asa cum sunt convins ca i-a fost sugerat procurorului de caz. Dacă Vâlcov ar fi vrut sa plece din tara, eu cred ca ar fi putut sa o faca de o mie de ori pana acum (..) Urma ca primul drum să îl facă pentru a îşi duce copilul, la un interval de 20 de zile îl aducea acasă. Copilul se află în grija lui exclusivă. El stă la părinţii lui din Slatina”, a declarat avocatul.

Darius Vâlcov, angajat la o firmă privată

„Cu caracter de noutate, de ieri cred,  Darius Vâlcov este angajat în Bucureşti, are contract de munca. Lucrează în mediul privat”, a declarat Adrian Georgescu, fără a preciza cu ce se ocupa fostul consilier.

Întrebat dacă Vâlcov a făcut denunţuri, avocatul a declarat:  „De fata cu mine, niciun proc nu si-a permis sa ii cera denunturi. Nu stiu ce face domnul Vâlcov în timpul liber”.

În mod evident, clientul meu nu a fost audiat la luarea măsurii, ceea ce atrage nulitatea ordonanţei de luare a măsurii. Eu consider în continuarea că fapta respectivă nu este infracţiune pentru că a publica un document care a fost anterior denuntat de institutiile statului, denuntat in mod public prin vocea sefilor acestor institutii, ma refer la directorul SRI Eduard Hellvig şi la procurorul general de la acea vreme, nu cred că poate constitui infracţiune. A publica un document care nici nu poarta marcaje de secret pe o pagina de Facebook cu scopul de a informa oamenii in legatura cu faptul ca autoritatile nu spun adevarul in legatura cu aceste protocoale, in continuare, in mintea mea, inseamna că Darius Vâlcov nu a savârşit infractiunea de care e acuzat”, a completat apărătorul.

Vâlcov, plângere pe numele unui protestatar

Vineri, Curtea de Apel Bucureşti a judecat contestaţia lui Darius Vâlcov la decizia DIICOT de a îi interzice să părăsească Slatina. La finalul şedinţei de judecată, fostul consilier a fost abordat de un protestatar.

O să fii coleg de celulă cu Dragnea! De ce ai furat? De ce îţi baţi joc de o ţară? Tot la puşcărie ajungi, tot lângă Dragnea. Faceţi bugetul din camera de puşcărie”, i-a strigat protestatarul, aruncându-i o bacnotă de un leu.

Enervat, fostul consilier a mers la poliţie şi a depus plângere pentru hărţuire.

Acuzaţiile procurorilor

Darius Vâlcov a fost pus sub control judiciar, marţi, fiind acuzat de divulgare a secretului care periclitează siguranţa naţională. Dosarul a fost deschis după ce fostul consilier a publicat pe Facebook protocolul secret dintre PÎCCJ şi SRI.

„Prin ordonanţa din data de 18.06.2019, procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, pentru săvârşirea infracțiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională, faptă prevăzută şi pedepsită de art.407 al.3 CP.

În fapt s-a reţinut că,  la data de 23.08.2018,  inculpatul a publicat pe pagina personală a unei reţele de socializare, o copie a unui document clasificat  intitulat ’’Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea obligaţiilor ce le revin potrivit legii”.

Postarea în cauză a inclus  șase pagini din documentul mai sus menţionat, pe care erau înscrise numerele de înregistrare 09472/08.12.2016 (PÎCCJ) şi respectiv 03656/07.12.2016 (SRI), documentul fiind încadrat în clasa „secrete de stat”, nivel „secret”, conform art. 4 al.2 lit.c din H.G.585/2002″, explica DIICOT.

Darius Vâlcov este judecat de completul de 5 judecători al ÎCCJ, în apel, fiind acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era edil al muncipiului Slatina.

În primă instanță, a fost condamnat la 8 ani de închisoare. Primele două termene în apel au fost amânate, următorul fiind stabilit pentru 17 septembrie.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW