Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Daniel Grădinaru și Daniel Horodniceanu, aleși să conducă CSM. Cine sunt cei doi

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 5 ianuarie 2023 Etichete: , , ,

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii i-a ales joi, 5 ianuarie, în unanimitate, pe judecătorul Daniel Grădinaru în funcția de președinte și pe procurorul Daniel Horodniceanu în cea de vicepreședinte. Mandatele celor doi au valabilitate de un an. 

Cei 19 judecătorii, procurii și reprezentanții societății civile își preiau joi mandatele, valabile 6 ani, în Consiliul Superior al Magistraturii. Totodată a fost aleasă și conducerea instituției. Daniel Grădinaru – președinte, Daniel Horodniceanu – vicepreședinte.

„Vreau să avem unitate, așa cum a fost și acum la vot Pe problemele importante trebuie să comunicăm unitar. Al doilea mesaj pe care vreau să îl transmis este de cooperare loială cu celelalte instituții. Avem garanția că actualul ministru al justiției este atent la doleanțele noastre”, a declarat Daniel Grădinaru.

„A fost unanimitate la vot. Este un semnal de forță al noului CSM. Cred că este de bun augur și cred că vom avea o cooperare foarte bună pe parcursul celor șase ani care urmează”, a declarat Daniel Horodniceanu.

Cine este Daniel Grădinaru

Este judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție din anul 2016, iar din 2018 a ocupat funcția de președinte al Secției Penale. Predă la Universitatea „Dimitrie Cantemier”, cunoscută drept „fabrică de diplome”, după scandalul din 2008, când zeci de programe de master au fost înființate fără aviz. Tot aici, în 2011, a terminat și un master, în psihopedagogie. În anul 2015, a obținut titlul de doctor la Academia de Poliție. Între timp, această Școală Doctorală a fost închisă, după ce zeci de teze de doctorat s-au dovedit a fi plagiate.

Potrivit G4Media, Grădinaru ar fi un apropiat al Liei Savonea, cea care a condus tabăra antireformistă din CSM, și a făcut parte din completurile care i-a achitat pe Călin Popescu Tăriceanu, Sebastian Ghiță sau Ludovic Orban.

Cine este Daniel Horodniceanu

Este absolvent de drept la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și are peste 23 ani vechime de procuror. A ocupat funcția de procuror șef al DIICOT între 2015 și 2018, perioadă în care a avut de gestionat dosarul „Black cube” privind spionarea Laurei Codruța Kovesi.

Este membru al Asociației „Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor”. A criticat modificările la „Legile justiției” operate de PSD în perioada Dragnea.

 

 

Comentarii