Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Victor Negrescu: România poate supune la vot aderarea la Schengen fără teama unei noi evaluări

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 9 martie 2022

România poate supune la vot aderarea la spațiul Schengen fără teama unei noi evaluări, a transmis uroparlamentarul PSD Victor Negrescu miercuri, 9 martie, după o discuție cu Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne.

El a prezentat comisarului argumentele pentru o integrare de urgență a României în spațiul Schengen, după cum a anunțat europarlamentarul într-o postare pe contul său de Facebook.

„Pe lângă faptul că respectăm toate criteriile de mulți ani, eforturile țării noastre în contextul crizei din Ucraina demonstrează că putem asigura protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene. Doamna Comisar, membră a Partidului Social-Democrat din Suedia, s-a declarat o susținătoare a aderării României la Schengen, mulțumind încă o dată românilor pentru modul în care gestionează criza refugiaților din Ucraina.

Comisia Europeană va trimite în România sute de angajați Frontex și tehnică specifică pentru a sprijini securizarea frontierelor și este dispusă să asiste România, dar și Republica Moldova, în acest sens. Ne-am propus ca împreună să facem demersuri active pentru realizarea acestui obiectiv în baza unui calendar prestabilit”, a precizat Victor Negrescu.

De asemenea, europarlamentarul a afirmat că a clarificat și „mitul susținut de unii conform căruia un vot negativ în Consiliu înseamnă o nouă evaluare”.

„România poate supune la vot aderarea la spațiul Schengen fără să se teamă de o nouă evaluare în cazul unui vot negativ. Țara noastră urmează să fie evaluată din nou, doar după aderarea la spațiul Schengen, în baza noilor normative aprobate în procesul de reformă a acestei zone.

România a intenționat de zeci de ori să supună la vot aderarea la spațiul Schengen, dar de fiecare dată a retras solicitarea din cauza acestei temeri de reevaluare. Este timpul ca România să meargă până la capăt pentru obținerea acestui deziderat și să solicite un vot în Consiliu”, se mai arată în postare.

La rândul său, europarlamentarul PSD Dan Nica a transmis, tot astăzi, că soluția pentru gestionarea afluxului de refugiați ucraineni este intrarea României în spațiul Schengen.

El a pledat, în sesiunea plenară de la Strasbourg, pentru accederea României în Spațiul Schengen, în vederea mai bunei gestionări a fluxurilor de refugiați din Ucraina.

„O femeie a murit pentru că, după trei zile de stat în frig în Ucraina, a trebuit să mai stea aproape o zi la frontiera dintre Ungaria și România. Iată o nedreptate care se datorează faptului că România nu este în Schengen. Iar cineva ar trebui să poarte această responsabilitate, fie și morală”, a declarat eurodeputatul român, citat într-un comunicat de presă al PSD.

Conform sursei citate, el a cerut mobilizarea UE pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina.

„Milioane de femei din Ucraina nu și-au imaginat că vor sărbători, în 2022, Ziua Femeii în asemenea condiții tragice (…) Pericolul major este o criză umanitară de proporții, care să afecteze deopotrivă pe acești refugiați – și atenționez că vor veni persoane tot mai vulnerabile social și medical – dar și statele membre, în special cele din imediata vecinătate a Ucrainei. E nevoie de o mobilizare urgentă și masivă de fonduri, logistică și personal la nivel european”, a mai declarat europarlamentarul PSD.

Precizăm, în context, că de la începerea conflictului din Ucraina, 3.520 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România.

Foto: Facebook/ Victor Negrescu

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *