Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Dana Gîrbovan cere explicații magistraților care o acuză că a săvârșit o abatere disciplinară când a acceptat o funcție politică

By Andreea Traicu , in Fara categorie , at 4 septembrie 2019 Etichete: , ,

Dana Gîrbovan îi cere explicații judecătoarei Andrea Chiș care a solicitat în ședința CSM de marți sesizarea Inspecției Judiciare. Inspecția trebuie să verifice dacă decizia președintei UNJR de a accepta o funcție politică este sau nu abatere disciplinară. În ședința CSM s-a discutat și despre informația apărută în presă conform căreia Dana Gîrbovan și-ar fi negociat postul de ministru cu deputatul PSD Florin Iordache.

„Vizionând ședința, însă, am constatat că, dintr-o simplă discuție privind legalitatea retragerii unui act de demisie, ședința s-a transformat într-o veritabilă judecată disciplinară, cu insinuări și acuzațîi făcute de doamna judecător Andrea Chiș față de care nu am putut să mă apar. Această a făcut o serie de afirmațîi și aprecieri extrem de grave la adresa mea, la care voi răspunde punctual”, a scris Dana Gîrbovan pe Facebook.

Dana Gîrbovan neagă că ar fi existat o negociere pentru a fi propusă că Ministru al Justiției. Ea spune că a acceptat doar propunerea venită de la Viorica Dăncilă.

„Doamna judecător Andrea Chiș a afirmat repetat că mi-am negociat o funcție politică în executiv.

Cum am declarat și public, nu eu am cerut poziția de ministru al justiției și nu am negociat pentru ea. Propunerea a venit din partea premierului Dancila, căreia i-am spus că accept propunerea cu trei condițîi: independența deplină, sprijin pentru obiectivele pe care le aveam în vedere și, nu în ultimul rând, că justiția și propunerea ce mă vizează să nu devină subiect al bătăliei politice. Obiectivele propuse le-am făcut publice, tocmai pentru a fi clar pentru toată lumea ce proiecte aveam în vedere la Ministerul Justiției”, susține președinta UNJR.

În spațiul public au apărut informații potrivit cărora judecătoarea Gîrbovan ar fi negociat cu deputatul Florin Iordache propunerea de ministru al Justiției. Ea nu recunoaște și îi cere judecătoarei Andrea Chiș explicațîi și dovezi.

„Doamna judecător Andrea Chiș a declarat în ședința publică că „un ziar spune că ea s-a întâlnit în casă unui om politic, respectiv a vicepreședintelui Camerei Deputaților, a domnului deputat Iordache”, casă unde mi-aș fi „negociat” numirea la Ministerul Justiției.
Față de gravitatea afirmației, îi solicit public doamnei judecător Chiș să spună de îndată care este numele ziarului ce a publicat respectivă informație și sub semnătură cărui jurnalist.
Este inadmisibil că doamna judecător să facă astfel de afirmațîi fără să citeze sursă. Așadar, doamna judecător Chiș, ce jurnalist a făcut astfel de afirmații despre mine, în ce ziar și când?”, adaugă Gîrbovan.

În plus, Dana Gîrbovan contestă propunerea de a fi sesizată Inspecția Judiciară pe motiv că ar fi săvârșit o abatere disciplinară prin acceptarea propunerii venite din partea unui partid politic de a fi ministru al Justiției. Ea spune că nicăieri în deciziile Curțîi Constituționale nu se precizează că a acceptă să fii propus că ministru ar fi o activitate politică.

Judecătoarea Gîrbovan amintește de cazul Monei Pivniceru, fost magistrat, care a ajuns ministru al Justiției la propunerea unui partid politic. În plus, demisia Monei Pivniceru din magistratură a avut loc după ce a fost nominalizată la funcția de ministru, iar decretul de eliberare din funcția de judecător și cel de numire în funcția de ministru au fost publicate în același Monitor Oficial

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW