Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Dacian Cioloș vrea negocieri pentru refacerea coaliției. Florin Cîțu: PNL nu are ce discuta cu un partid care dă jos guvernul

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 3 octombrie 2021

Președintele USR PLUS, Dacian Cioloș, și-ar dori refacerea coaliției de guvernare alături de PNL și UDMR doar dacă liberalii vor propune o altă variantă de premier. Pe de altă parte, Florin Cîțu exclude orice negocieri cu USR PLUS, dacă acest partid va vota moțiunea de cenzură.

Continuă contrele între USR PLUS și PNL cu doar două zile rămase până la votul în plen asupra moțiunii de cenzură depusă de PSD. Dacian Cioloș, proaspăt ales la șefia USR PLUS, a reiterat faptul că formațiunea sa nu-l va mai susține pe Florin Cîțu în fruntea executivului.

„PNL are mai multe variante, are de ales. Sau refacem coaliţia cu alt premier sau, dacă pentru ei este mult mai important Cîţu premier decât o majoritate funcţională, atunci să găsească o soluţie de susţinere cu PSD, cu AUR. Noi nu avem de ce să susţinem un guvern minoritar PNL. Putem lucra cu PNL, dar un guvern minoritar condus de Florin Cîţu nu văd de ce să susţinem”, a declarat Dacian Cioloş, într-o intervenţie la Digi24.

Pe de altă parte, Florin Cîțu afirmă că orice negocieri cu USR PLUS sunt excluse, în situația în care formațiunea condusă de Dacian Cioloș va vota demiterea guvernului.

„PNL nu are ce discuta cu un partid care dă jos guvernul Partidului Naţional Liberal, mai ales atunci când se asociază cu AUR, un partid extremist şi cu cei de la PSD, cei care sunt duşmanii românilor. Deci nu avem ce discuta în acest moment, iar după ziua de marţi vom vedea care sunt opţiunile, dar eu zic că toate opţiunile sunt pe masă după ziua de marţi”, a declarat Florin Cîţu, citat de News.ro.

Cronologia scandalului care a dus la ieșirea USR PLUS de la guvernare

Coaliția formată din PNL, USR PLUS și UDMR trece prin momente critice, după scandalul din 1 septembrie. Atunci, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern, premierul a adăugat proiectul „Anghel Saligny”, așa-numitul PNDL 3, criticat aspru de partenerii de coaliție din USR PLUS.

Argumentând că Stelian Ion l-ar fi șantajat și ar fi încercat să blocheze avizarea proiectului, prim-ministrul a anunțat că l-a demis pe cel care ocupa funcția de ministru al justiției chiar în acea seară, devenind al doilea ministru USR PLUS demis din cabinet, după Vlad Voiculescu.

Reacțiile partenerilor de Guvernare au venit imediat iar pe 3 septembrie USR PLUS a depus, alături de AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, ce a fost citită în ședința plenului comun din 9 septembrie.

În plus, miniștrii USR PLUS din Guvern, printre care și Dan Barna, și-au dat demisia, locul lor fiind luat de ceilalți miniștri PNL, cu mandate interimare, de 45 de zile. Ca răspuns, premierul a demis secretarii de stat, prefecții și subprefecții propuși la începutul anului de către formațiunea condusă de Cioloș.

Florin Cîțu a atacat la Curtea Constituțională demersul USR PLUS și AUR, reușind astfel să rămână în funcție până după Congresul PNL, în care a fost ales președinte al partidului.

Reprezentanții USR PLUS au transmis în repetate rânduri că singura cale pentru revenirea formațiunii alături de PNL și UDMR la guvernare o reprezintă înlocuirea lui Florin Cîțu din funcția de premier.

Pe 28 septembrie, în contextul în care CCR a dat dreptate USR PLUS și AUR cu privire la moțiunea de cenzură, PSD a depus o altă moțiune, care va fi votată în plen pe 5 octombrie.

USR PLUS și AUR au anunțat că vor vota moțiunea PSD, ceea ce înseamnă că sunt șanse mari ca Florin Cîțu să fie debarcat de la Palatul Victoria.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *