Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Premierul desemnat se va întâlni cu Florin Cîțu: Vom apela la partenerii noștri de guvernare

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 12 octombrie 2021

Dacian Cioloș, premierul desemnat de Klaus Iohannis, a declarat marți, 12 octombrie, că USR are ca obiectiv pregătirea unui nou guvern și le cere PNL și UDMR să dea dovadă de responsabilitate și să revină la negocierile pentru refacerea coaliției de la guvernare. 

Obiectivul nostru este să pregătim un Guvern care să fie votat rapid în Parlament și care să poată să lucreze pentru români pentru a gestiona această situație de crize multiple. Vom apela la partenerii noștri de guvernare, PNL și UDMR, împreună cu minoritățile(…)Nu cred că vor refuza discuțiile, pentru că ar însemna să prelungim o criză într-o stare de urgență sanitară și e vorba de responsabilitate politică”, a declarat, marți, Dacian Cioloș, premierul desemnat de Klaus Iohannis.

Președintele USR susține că a vorbit la telefon cu Florin Cîțu, șeful PNL, conversație în urma căreia cei doi lideri politici au stabilit o primă întâlnire, pentru miercuri.

Aceste partide au clamat responsabilitate, vor da dovadă de responsabilitate acuma, mai ales într-o perioadă în care zilnic mor oamenii, în care medicii se simt neputincioși pentru că au nevoie de decizii asumate de un Guvern cu puteri depline și majoritate în Parlament”, a precizat Cioloș

Principalele declarații ale premierului desemnat

– După cum știți, președintele Iohannis mi-a cerut să formez un nou Guvern, după ce echipa USR a prezentat o propunere de premier și un program de priorități de guvernare. Niciun alt partid nu și-a asumat să meargă la Cotroceni cu un mandat de a forma un guvern cât mai rapid, cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, situația creșterii prețurilor la energie, dar și implementarea reformelor din PNRR

– De multe ori, în politică, astfel de mișcări sunt văzute ca jocuri politicianiste, capcane sau, în unele cazuri, sunt jucate în mod populist. Ne-am asumat în mod direct și onest această responsabilitate, dincolo de orice idei de jocuri pe care pot să le aibă unele partide, pentru că e și un moment al adevărului în politica românească.

– Am ajuns într-o situație de criză și, în această situație, politicienii trebuie să își asume responsabilități, nu doar să facă calcule în interesul partidelor pe care le reprezintă pentru a se menține la putere.

– În acest spirit, USR a făcut propunerea de premier și își asumă responsabilitatea formării unui Guvern. Dincolo de candidatul desemnat pentru funcția de premier, avem și idei despre cum putem ieși din criză pe termen scurt, cum putem trece peste iarnă și, evident, reforme care trebuiesc făcute în România.

– Obiectivul nostru este să pregătim un Guvern care să fie votat rapid în Parlament și care să poată să lucreze pentru români pentru a gestiona aceste situații de crize multiple. Vom apela la partenerii noștri de guvernare, PNL și UDMR, împreună cu minoritățile, un acord de coaliție care nu a fost rupt nici de PNL nici de UDMR.

– Nu cred că vor refuza discuțiile, pentru că ar însemna să prelungim o criză într-o stare de urgență sanitară și e vorba de responsabilitate politică. Aceste partide au clamat responsabilitate, vor da dovadă de responsabilitate acuma, mai ales într-o perioadă în care zilnic mor oamenii, în care medicii se simt neputincioși pentru că au nevoie de decizii asumate de un Guvern cu puteri depline și majoritate în Parlament.

– Pentru a gestiona situația creșterii prețurilor la energie, suntem gata să discutăm cu potențiali parteneri, în primul rând cei din coaliție, să găsim soluții dincolo de plafonarea prețurilor, ne gândim la reducerea TVA la energie, de la 19 la 5%, sunt și alte state din UE care vor aplica această măsură și va avea un impact direct în facturi. Subvenționarea CET-urilor, avem în multe orașe CET-uri care plătesc de 3-4-5 ori mai mult costul energiei decât în mod normal. Dacă subvenționăm CET-urile pe o perioadă limitată asta iar se poate traduce într-o factură mai mică pentru consumatorii casnici, dar ne gândim și la IMM-uri, ne gândim la credite fiscale care să le acopere parte din costurile cu prețul crescut la energie sau exceptarea de la plata certificatelor verzi care se regăsește și în factura consumatorilor.

– Vom veni și cu un plan de măsuri ferme pentru a gestiona limitarea transmiterii COVID. Dincolo, sunt reforme restante ale coaliției dar care sunt importante pentru România. Lumea întreabă de ce vorbim de desființarea SIIJ, pentru că este un angajament al României în planul de reformare a justiției după ce a făcut PSD.

– Odată cu desființarea SIIJ și reformele din justiție, putem să ne gândim la eliminarea MCV-ului și să negociem aderarea României la Spațiul Schengen.

– Avem alte obiective în PNRR, obiective de reformă importante pentru mai buna funcționare a economiei din România sau pentru a face reforme așteptate de cetățeni: reforma sistemului de pensii, alinierea tuturor pensiilor pe principiul contributivității, acest lucru poate fi făcut până în 2022, reforma companiilor de stat, unde multe CA-uri sunt văzute ca sinecuri.

– USR Nu se teme să își asume guvernarea, nu ne temem să ne asumăm situația gravă și socială din punct de vedere sanitar, chiar dacă știm că va fi o iarnă grea, avem și soluții, putem găsi și alte soluții, dar e important să avem un guvern instalat cât mai repede.

– Dacă a-ți asuma responsabilitatea într-o situație de criză, în mod onest, deschis, clar, cu o viziune și un program, dacă asta înseamnă sacrificiu, până la urmă intrarea în politică a unor oameni ca noi e o formă de sacrificiu, nu am intrat în politică pentru sinecuri.

– Genul ăsta de declarații publice sunt poziționări ale partidelor la început de discuții, vreau să am discuții față în față cu liderii partidelor din coaliție, nu e intenția noastră de a negocia o majoritate cu PSD și cu AUR, nu avem compatibilități politice, ne asumăm niște măsuri care nu sunt compatibile cu felul în care PSD și AUR văd lucrurile.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *