Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Replica PNL, după ce PSD a pasat responsabilitatea pentru prețurile la carburanți asupra ministrului energiei: Ministrul de finanţe să spună dacă sunt bani la buget

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 21 iunie 2022

PSD și PNL își pasează cartoful fierbinte numit prețurile la carburanți. După ce social-democrații, prin intermediul unui comunicat de presă, i-au solicitat ministrului energiei, Virgil Popescu (PNL) să prezinte un proiect de reglementare a prețurilor în acest sector, a venit acum rândul liberalilor să răspundă. 

Într-o intervenție la Radio România Actualități, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a susținut că ministrul finanțelor, Adrian Câciu (PSD), ar trebui să ofere date privind capacitatea bugetului de stat de a acoperi asemenea cheltuieli.

„Furnizarea de gaz către populaţie şi vânzarea de carburant, în aceste staţii de distribuţie, sunt cu un rulaj financiar imens, de asta efortul statului ar fi unul peste măsură. Nu ministrul Energiei trebuie să ofere explicaţii în legătură cu lucrul acesta. Este cel puţin subiectiv să-i ceri ministrului energiei să facă acest calcul. Ministrul de finanţe trebuie să spună dacă sunt bani la buget pentru o plafonare a preţului carburanţilor sau dacă nu sunt. Aşa că declaraţiile politice, aşa de bună intenţie, nu pot ţine loc banilor necesari pentru compensarea preţului la carburanţi”, a subliniat Stroe, citat de News.ro.

În ceea ce privește o eventuală reducere a TVA, Ionuț Stroe susține că o astfel de măsură riscă să nu aibă efectele dorite.

„Reducerea TVA-ului la carburanţi poate să fie eficientă, doar dacă o faci pe o piaţă stabilă, nu pe o piaţă volatilă. S-ar putea ca această reducere de TVA să îţi ofere în mod iluzoriu un preţ mai mic, sau poate pentru o săptămână sau două, iar peste două săptămâni să te trezeşti, din nou, cu creşteri de preţuri care, practic, să acopere câştigul pe care l-ai avea oricum la reducerea TVA-ului. În UE, ca să poţi micşora TVA-ul din zona aceasta, ai nevoie de un acord al lor, cota minimă este la 5% – în zona carburanţilor, evident, o să fie o reducere mai mică din preţul final, dar, evident, tot Ministerul de Finanţe, pentru că el încasează acest TVA, trebuie să se asigure că o reducere a TVA nu o să fie acoperită, eventual, de alte creşteri de preţ, aşa cum s-a întâmplat în Germania, practicate de aceste companii petroliere. Preţul acesta la pompă să-l avem scăzut, efectiv, cu scăderea TVA şi în realitate”, a afirmat Ionuţ Stroe.

PSD vrea plafonarea prețurilor pe lanț

Coaliția de guvernare dintre PSD, PNL și UDMR va lua în discuție plafonarea prețurilor la carburanți, în contextul creșterilor de prețuri înregistrate în ultimele săptămâni, a transmis luni, 20 iunie, președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Cu toate acestea, conform liderului PSD, plafonarea ar trebui făcută doar pe lanț pentru a preveni penuria, dar și pentru a lăsa o marjă de profit benzinăriilor.

Anunțul liderului PSD survine pe fondul protestelor desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute. În mai multe orașe din țară șoferii au blocat activitatea benzinăriilor, alimentând doar cu câteva sute de mililitri de carburanți, pentru a atrage atenția asupra scumpirilor.

CITEȘTE ȘI: Prețurile la carburanți în Uniunea Europeană. Pe ce poziții se situează România

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *