Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Dacian Cioloș: Dacă PNL nu e pregătit să ofere soluții, USR își asumă mandatul primit până la capăt

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 15 octombrie 2021

Dacian Cioloș a reluat poziția partidului pe care îl conduce, precizând că duminică, 17 octombrie, USR va stabili programul de guvernare și echipa care va forma guvernul minoritar, ce va fi prezentat în Parlament la începutul săptămânii viitoare. Liderul USR le-a dat liberalilor timp până duminică să revină asupra deciziei de a nu negocia refacerea coaliției într-un guvern condus de Cioloș.

Am constatat că PNL refuză decoamdată o negociere cu premierul desemnat de președintele Iohannis și nu pot să fac decât un apel la PNL să nu fugă de responsabilitate, pentru că România are nevoie de un guvern. În ceea ce privește USR, din dorința de a rezolva criza prin care trecem, USR rămâne determinat să propună până la începutul săptămânii viitoare un guvern în Parlament, pentru că acolo se vede dacă există o majoritate”, a declarat Dacian Cioloș, vineri, 15 octombrie, la sediul USR.

Dacian Cioloș consideră că România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline, spunând că „nu e momentul să lansăm tot felul de ego-uri rănite”.

Dacă PNL nu e pregătit să ofere soluții, ne vom asuma mandatul primit până la capăt. PNL știe unde să ne găsească, până duminică, în cazul în care au alte idei prin care să găsim formule de lucru împreună acum și nu mai târziu pentru că oamenii nu așteaptă”, a adăugat Cioloș.

Premierul desemnat a exclus posibilitatea de a negocia cu PSD o eventuală susținere în Parlament pentru un guvern minoritar USR.

Vom pregăti un program de guvernare cu măsuri care trebuiesc luate cât mai repede, le vom prezenta în Parlament, împreună cu o echipă guvernamentală, iar parlamentarii vor decide dacă e momentul să dea un guvern cu puteri depline sau dacă vor să prelungească incertitudinea și această criză politică”, a explicat prim-ministrul desemnat.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Dacian Cioloș a anulat întâlnirea cu liderii PNL și UDMR, după anunțul liberalilor

Principalele declarații ale lui Dacian Cioloș

– Am propus PNL și UDMR să refacem coaliția plecând de la un program pe care l-am propus cu soluții concrete legate de prețurile la energie, combaterea pandemiei și reformele PNRR

– România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline, nu cred că e momentul să stăm și să lansăm tot felul de ego-uri rănite, important e să discutăm, noi asta am și propus, să avem discuții pragmatice și să oferim soluții. Dacă PNL nu e pregătit să ofere soluții, ne vom asuma mandatul primit până la capăt.

– PNL știe unde să ne găsească, până duminică, în cazul în care au alte idei prin care să găsim formule de lucru împreună acum și nu mai târziu pentru că oamenii nu așteaptă. E o urgență acum să găsim soluții, acesta este și motivul pentru care am făcut propunere de premier, chiar dacă PSD și PNL nu au făcut acest lucru.

– Am spus de la început că USR nu va negocia cu PSD. De altfel, dacă e să discutăm, au negociat PNL, chiar au avut un guvern împreună, nu cred că e cazul să ne dea nouă lecții cu cine să negociem și cu cine nu. Am fost clari și consecvenți de la început. Vom pregăti un program de guvernare cu măsuri care trebuiesc luate cât mai repede, le vom prezenta în Parlament, împreună cu o echipă guvernamentală, iar parlamentarii vor decide dacă e momentul să dea un guvern cu puteri depline sau dacă vor să prelungească incertitudinea și această criză politică.

– Am încercat să negociem (n.r. cu Florin Cîțu), însă, dincolo de aceste discuții pe care le-am avut astăzi, premierul nu a mai vrut să ne întâlnim, m-a informat care a fost decizia BEX, că nu a schimbat mandatul, am spus că în aceste condiții nu are sens să ne mai vedem.

– Majoritățile se demonstrează în Parlament, negocierile ar fi utile, dar când nu mai ai ce să negociezi, faci o propunere și vezi la vot.

– Deocamdată mergem până la capăt cu mandatul pe care îl am, ne asumăm responsabilitatea până la capăt, vom trage concluziile după votul din Parlament.

– Ultima noastră discuție (n.r. dintre Dacian Cioloș și Florin Cîțu) nu a fost despre depunerea mandatului meu, pentru că eu sunt singurul care și-a asumat această responsabilitate, președintele mi-a dat acest mandat și discuția noastră a fost că va merge în partid să vadă dacă partidul este dispus să susțină negocieri cu noi. Eu am mandatul în vigoare și mă duc cu el până la capăt.

– Noi vorbim într-o situație de criză, în care oamenii așteaptă decizii legate de situația pandemiei, de prețurile la energie, oamenii așteaptă decizii și un guvern. nu merg pe speculații, mi-am asumat un mandat și fac propuneri foarte concrete. Deocamdată nu am văzut nicio propunere de la celelalte partide, decât speculații aruncate pe surse și aruncate pe la colțuri.

– BEX PNL respinge ceea ce pe masă acum, o discuție cu premierul desemnat de președintele Klaus iohannis. Nu am cum să comentez speculații, PNL a avut posibilitatea să facă o propunere de premier, nu a făcut-o, nu i-am văzut să vină cu lucruri concrete, pentru că nu stăm să discutăm povești când lumea așteaptă un guvern cât mai rapid.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *