Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Fost șef al DGA, verificat de ANI. Ce diferență dintre avere și veniturile fostului chestor de poliție au găsit inspectorii

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 27 septembrie 2023 Etichete: , , , ,

Agenţia Naţională de Integritate(ANI) a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 1.157.736 lei între averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu familia de către Ioniţă Alexandru Cătălin, fost Director General al Direcţiei Generale Anticorupţie – Ministerul Afacerilor Interne, în perioada exercitării funcţiei publice. Astfel, inspectorii de integritate au sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control.

Ioniță Alexandru Cătălin s-a pensionat în urmă cu trei ani, la vârsta de 44 de ani.

„Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum și despre existența diferențelor semnificative. IONIȚĂ ALEXANDRU CĂTĂLIN a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, transmite ANI.

Declarație de avere, completată ilizibil, lucru specificat chiar de Agenția Națională de Integritate

Pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, la secțiunea declarații de avere, veniturile lui Ioniță Alexandru Cătălin sunt completate de mână, voit sau nu într-un mod ilizibil. Astfel, inspectorii de integritate subliniază acest lucru chiar pe portal.

Potrivit  declaraţia de avere din 16 mai 2008, chestorul Cătălin Ioniţă are trecută o casă de locuit, în suprafaţă de 173,32 metri pătraţi, obţinută în 2005 în urma unui contract de vânzare – cumpărare, două autoturisme Lada şi Matiz, fabricate în 1978 şi în 2003. De asemenea, avea un credit de 80.000 de euro la BCR, scadent în 2025.

Depozitele bancare se măresc an de an

Din datele publice, în 2009, declaraţia lui Ioniţă arată aceleaşi proprietăți, diferenţa fiind că suprafaţa locuinţei este mai mare, respectiv 238 de metri păttraţi, deşi valoarea de impozitare este aceeaşi, iar creditul la BCR nu mai figurează. Apare în schimb un venit rezultat din închiriere case către SC Wolters Kluwer SRL, suma înscrisă fiind 252.898 lei. În 2010, suma încasată din chirie, de la aceeaşi firmă, este de peste 670.000 de lei şi apar şi două depozite bancare. Fostul șef al DGA menționează că ar fi fost deschise în perioada 2008-2009,  însă nu sunt  precizate în declarațiile de avere anterioare.

În  2011 consemnează casa de 238 de metri pătraţi, de data aceasta şi cu precizarea că Ioniţă deţine o cotă de 1/2 din proprietate.  Totodată, mai apare  un apartament de 55 de metri pătraţi primit ca donaţie de la părinţi în acelaşi an. Până la vârsta de pensioanre(2020) se mențin bunurile, dar cresc considerabil depozitele bancare. Deși delarațiile de avere continuă să fie completate „de mână”, ilizbil, la capitolul depozite bancare, se deslușește suma de peste 400.000 de lei, administrată de Raiffeisen Bank România.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii