Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Cutremurele provocate de un supervulcan asaltează un oraș din Italia, în timp ce autoritățile iau în calcul evacuarea

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 27 octombrie 2023 Etichete: , , , ,

În Pozzuoli, un oraș portuar de lângă Napoli, subiectul predominant de conversație nu este fotbalul sau politica, ci teama omniprezentă care s-a instalat asupra locuitorilor din cauza unei serii de cutremure declanșate de un supervulcan. În ultimele săptămâni, guvernul a făcut pregătiri pentru o potențială evacuare pe scară largă a zeci de mii de persoane care locuiesc în vecinătatea regiunii vulcanice expansive cunoscute sub numele de Campi Flegrei, sau Câmpurile Flegrae, relatează Reuters.

Gazele cu un miros puternic de sulf se degajă din teren, creând un aspect de altă lume și atrăgând turiștii în regiune. Locuitorii locali s-au obișnuit cu mirosul, cu emisiile și cu trepidațiile ocazionale. În cursul lunii septembrie, au avut loc peste o mie de cutremure, majoritatea fiind de mică intensitate. Cu toate acestea, pe 27 septembrie, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 4,2, marcând cel mai puternic cutremur din ultimele patru decenii în zona vulcanică. Acest eveniment a stârnit îngrijorarea că ceea ce oamenii de știință numesc o „criză seismică” s-ar putea desfășura pentru prima dată de la începutul anilor 1980.

Experții spun că nu există o amenințare iminentă de erupție, dar sunt îngrijorați de faptul că activitatea geofizică provoacă ridicarea și coborârea solului, ceea ce poate destabiliza clădirile. Guvernul, care a discutat situația în cadrul cabinetului în această lună, ar ordona o evacuare dacă oficialii de protecție civilă ar avertiza că blocurile sunt în pericol de prăbușire.

Potrivit publicației menționate, aceste perturbări ale terenului, cunoscute sub numele de bradiseism, sunt rezultatul variațiilor în umplerea sau golirea camerelor de magmă la adâncime. Cu patru decenii în urmă, când s-a produs o criză similară, aceasta a persistat timp de mai mulți ani și a determinat evacuarea temporară a 40.000 de locuitori din Pozzuoli, orașul natal al celebrei actrițe Sophia Loren.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW