Saturday, July 2, 2022
Jurnalism corect


Lege: Pădurarii vor fi dotați cu arme letale/ Șeful Romsilva: Prezența unei arme duce la respect și la responsabilitate

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 4 decembrie 2019 Etichete: ,

În ultimele luni cazurile în care pădurarii au fost atacați, sau chiar uciși, s-au îndesit. În urma acestor situații, Camera Deputaților a adoptat legea care le dă dreptul acestor angajați de a purta arme letale.

Proiectul de modificare a ordonanței de urgență privind statutul personalului silvic a fost adoptat cu 232 de voturi de către Camera Deputaților, care este for decizional. Astfel, pădurarii cu atribuții de pază vor putea fi dotați cu armament de serviciu, letal sau neletal.

„În exercitarea atribuțiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuții de paza fondului forestier național, a fondului cinegetic național, a fondului piscicol și a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, și poate face uz de armă, în condițiile reglementărilor privind regimul armelor și munițiilor”, se arată în modificarea adusă articolului 23 (1) din OUG privind Statutul personalului silvic.

Astfel, pădurarii pot face uz de armă pentru a îndeplini sarcinile de serviciu, în condițiile legii.

Propunerea legislativă va ajunge la președinte pentru promulgare.

Contactat de jurnaliștii mainnews.ro, directorul Romsilva, George Mihăilescu, a declarat că această lege va avea un efect psihologic asupra celor care intenționează să taie pădurile ilegal.

„(…) Întotdeauna prezența unei arme duce la o anumită responsabilitate din partea celui care o poartă cât și a celor care au tendința să facă fapte ilegale. Prezența unei arme duce la respect și la responsabilitate, asta este părerea mea. Psihologic, un om care încalcă legea sau care e mai certat cu legea, în fața unui om înarmat e mai reticent. În fața unuia civil e mai multă libertate sau crezi că e mai multă libertate”, a declarat George Mihăilescu.

Șeful Romsilva:  S-au pus foarte multe restricții pădurarilor

Camera Deputaților a adoptat legea în urma cazurilor de pădurari atacați, sau chiar uciși, care au avut loc recent. Șeful Romsilva a mai menționat că deși au avut această reglementare multă vreme, în anii 2003-2007 s-au pus foarte multe restricții pădurarilor.

„Această decizie a fost și ca urmare a emoției create de acest lucru (pădurarii uciși n.r.). Noi am avut această reglementare multă vreme, numai că, ulterior, prin niște acte emise prin 2003 sau 2007, ne-au fost puse foarte multe restricții.

Pădurarii noștri erau considerați un fel de oameni veniți de pe stradă, pe care dacă voiai să-i înarmezi trebuia să-i atești profesional. A fost o eroare din punctul meu de vedere o asemenea interpretare, deoarece pădurarii noștri profesioniști în domeniu, în timpul școlii luau lecții despre arme, despre încărcătură, despre foc, despre cum se face tragerea cu ea, despre uzul de armă. Erau profesioniști, erau ca jandarmii, ca Armata, care fac pregătire profesională”, a mai spus Mihăilescu.

Mihăilescu: Arma responsabilizează

Cu toate acestea, șeful Romsilva susține că este conștient de responsabilitatea pe care o vor avea pădurarii din momentul în care vor primi o armă letală și se pregătește să îi instruiască în acest sens.

„ (…) Arma responsabilizează. Și oamenii noștri trebuie să fie mult mai atenți acum, pentru că se pot întâmpla și greșeli. Nu mai mergi cu mașina și o lași aiurea. Arma trebuie să o depui într-un spațiu asigurat. Nu îți mai poți permite anumite libertăți cu arma. Nu te mai duci într-un supermarket, într-o parcare publică, pentru că dacă lași acolo arma pune cineva ochii pe ea și sparge mașina.

Trebuie să știi să ai abilități de a utiliza, de a folosi o armă. O bună parte din oamenii noștri nu au pregătirea militară, nu au făcut armată, eu va trebui să încep să fac pregătirea cu ei, să fac și pregătire de începători, pentru că utilizarea unei arme presupune abilități, presupune competențe dezvoltate. Nu e ușor. O să încerc să găsesc variante cu poligoane, ca să îi pot instrui, competențe verificate, controale medicale periodice, asigurarea lor, pentru că trebuie să le asiguri arma și acasă și la ocol.

Nu toată lumea va fi înarmată, pentru că nu e necesar a înarma pe toată lumea. Se vor face niște evaluări de risc. Sunt zone în care nu ai pe nimeni, de ce să îi dai armă?

Sunt zone în care ai nevoie de doi pădurari înarmați, și zone în care nu ai nevoie de nicio armă”, a conchis George Mihăilescu.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW