Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Curtea de Justiție a UE: Judecătorii români pot să nu aplice hotărârile CCR contrare dreptului UE / Decizia CJUE, explicată de Cristi Danileț

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 21 decembrie 2021

Judecătorii români pot să nu aplice o decizie a Curții Constituționale a României (CCR), dacă acestea creează un risc sistemic de impunitate, fără ca aceștia să răspundă disciplinar, a decis marți, 21 decembrie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

„Dreptul Uniunii se opune aplicării unei jurisprudențe a Curții Constituționale în măsura în care aceasta, coroborată cu dispozițiile naționale în materie de prescripție, creează un risc sistemic de impunitate.

Supremația dreptului Uniunii impune ca judecătorii naționali să aibă puterea să lase neaplicată o decizie a unei curți constituționale care este contrară acestui drept, în special fără a fi expuși riscului de a le fi angajată răspunderea disciplinară”, se arată în decizia CJUE.

Curtea de Justiție a UE a fost sesizată după ce mai multe pedepse au fost anulate, după ce Curtea Constituțională a României a decis, în 2019, că sunt nelegale completurile de 3 şi de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Astfel, au fost anulate multe sentințe, iar cauzele au ajuns la rejudecare. Printre cei care au beneficiat de pe urma deciziei CCR se numără Elena Udrea, Darius Vâlcov sau Alina Bica.

„Dreptul Uniunii se opune aplicării unei jurisprudențe a Curții Constituționale care conduce la anularea hotărârilor pronunțate de completuri de judecată nelegal compuse, în măsura în care aceasta, coroborată cu dispozițiile naționale în materie de prescripție, creează un risc sistemic de impunitate a faptelor care constituie infracțiuni grave de fraudă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii sau de corupție”, se arată între altele în decizia curții.

Totodată, hotărârea prevede că „Dreptul Uniunii nu se opune ca deciziile Curții Constituționale să fie obligatorii pentru instanțele de drept comun, cu condiția ca independența acestei curți, în special față de puterile legislativă și executivă, să fie garantată. În schimb, acest drept se opune ca răspunderea disciplinară a judecătorilor naționali să fie angajată prin orice nerespectare a unor asemenea decizii”. 

Citește INTEGRAL decizia CJUE

Decizia, pe înțelesul tuturor

Main News l-a rugat pe judecătorul Cristi Danileț să explice decizia CJUE pe înțelesul tuturor. Iată ce ne-a declarat Danileț:

„Practic, a existat un conflict între CCR-ul românesc și CJUE, în sensul că CCR-ul nostru a stabilit așa – dacă noi spunem că o lege este conformă cu Constituția, atunci judecătorii din România trebuie să respecte decizia noastră. CJUE a spus așa – dacă o lege din România este contrară dreptului european, atunci judecătorii naționali pot să aplice direct dreptul european și atunci s-a pus problema următoare – dacă CCR-ul a verificat deja legea și a spus că este conformă cu Constituția și totuși acea lege este contrară dreptului UE judecătorii din România ce să facă? Să respecte decizia CCR, care este obligatorie pentru toată lumea și a căror nerespectare poate să atragă răspunderea disciplinară a judecătorului sau judecătorul să aplice direct dreptul UE așa cum am învățat la școală că dreptul UE este suveran dreptului românesc. Și pentru că exista conflicul ăsta, noi judecătorii naționali nu știam să aplică decizia CCR sau să aplicăm direct dreptul european, CJUE vine acum și spune foarte clar: judecătorul român când constată că o lege din România, chiar dacă a fost verificată de CCR, ea este totuși contrară dreptului european, atunci judecătorul nu ține seama de ce a spus CCR-ul și aplică direct dreptul european, ceea ce este fantastic, pentru că niciodată nu a mai spus-o curtea de la Luxemburg atât de clar pentru niciun alt stat din UE, doar pentru România o spune în mod explicit, și anume judecătorul român trebuie să treacă peste decizia CCR și să aplice dreptul european.

Asta are incidență imediată asupra SIIJ-ului, pentru că sunt judecători din România care au primit deja dosare făcute de SIIJ și judecătorii români au spus, domnule, SIIJ-ul nu este conform cu dreptul european și noi a trebuit să anulăm actele făcute de SIIJ și  Curtea Constituțională a zis să nu faceți așa ceva, pentru că noi am verificat legea cu SIIJ-ul și spunem că e potrivită Constitției, iată că acum se oferă soluția! Un judecător din România va putea foarte bine să anuleze actele făcute de SIIJ pentru că SIIJ este contrar dreptului european, indiferent de ce a spus Curtea noastră Constituțională”, a explicat pentru Main News Cristi Danileț.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *