Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Curtea de Apel din Napoli a aprobat extrădarea lui Darius Vâlcov UPDATE

By Dragomir Georgiana , in Justitie , at 20 iulie 2023 Etichete: , , ,

Informația a fost confirmată de Ministerul Justiției, joi seara, 20 iulie.  Horărârea Curții de Apel din Napoli poate fi atacată în termen de cinci  zile, la Curtea de Casaţie a Italiei.

Astăzi,(n.r. 20 iulie) Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Darius Bogdan Vâlcov autorităţilor competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 3 mai 2023 de către Tribunalul Bucureşti în dosarul penal referinţa 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentinţa 74 din 8 februarie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiaşi Înalte Curţi 38/2 mai 2023, pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare de bani săvârşite în România în perioada 2009-2013″, a transmis Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

-Știre inițială-

Magistrații italieni au aprobat extrădarea fostului ministru Darius Vâlcov, condamnat la șase  ani de închisoare pentru corupție. Decizia a fost luată de Curtea de Apel din Napoli, dar nu este încă definitivă, informează Digi24.

Vâlcov a fugit din țară înainte de condamnare, iar autoritățile române l-au dat în urmărire internațională.  La sfârșitul lunii mai, Ministerul Justiției și Poliția Română menționau, la cererea Main News, că nu au informații din partea vreunei autorități italiene cu privire la localizarea lui Vâlcov. Detalii puteți citi aici.

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de DNA  în luna mai 2015, pentru trafic de influență, spălare de bani și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată.

Darius Vâlcov, în Italia din 2022

Potrivit DNA, Vâlcov ar fi  primit 20% din valoarea contractelor având ca obiect reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti, Potcoava, Slatina, Drăgăneşti-Olt şi Piatra Olt, încasând astfel peste 1.500.000 de euro, în perioada 2011-2013.

Darius Vâlcov se află, însă, în Italia din 2022, potrivit unor surse judiciare, iar pentru a executa pedeapsa, autoritățile române trebuie să înceapă procedura de extrădare. Potrivit deciziei ÎCCJ, în acest dosar au mai primit condamnări definitive: fostu șofer al lui Darius Vâlcov, Lucian Șușală(doi ani cu suspendare), Petre Bogdan Timofte, om de afaceri-trei ani de închisoare, Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina(  4 ani şi 6 luni de închisoare), Constantin Tomescu, om de afaceri (3 ani şi 6 luni de închisoare).

Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii