Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Darius Vâlcov nu s-a „predat” autorităților, contrar informațiilor din presa italiană. Precizările Poliției Române


Darius Vâlcov, fost ministru al Finanțelor, este în continuare urmărit internațional și național, potrivit unui răspuns al Poliției Române, la cererea Main News. El nu a  putut fi încarcerat în România, pentru a executa condamnarea de 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, primită definitiv, în luna mai ac. S-a vehiculat că se ascunde în Italia. 

La sfârșitul lunii mai, publicația italiană Corriere della Sera scria, fără a cita vreo sursă oficială, că Vâlcov „s-a predat” autorităților din Napoli. Ulterior, informația a ajuns și în presa din România, „pe surse”.

La solicitarea Main News, Ministerul Justiției a comunicat că „nu a primit vreo informație de la vreo autoritate italiană cu privire la localizarea lui Darius Vâlcov”. Pe numele  fostului ministru de Finanțe există un mandat european de arestare, emis de Tribunalul București.

De asemenea, Poliția Română a comunicat, miercuri, 14 iunie, că Vâlcov se află în continuare în baza de date a persoanelor urmărite internațional.

„În urma consultării structurii de specialitate din cadrul Poliției Române a rezultat faptul că, în prezent, persoana în cauză face parte din categoria persoanelor urmărite național și internațional,  fiind arestată în Italia, la 23.05.2023, în vederea extrădării.
Menționăm că revocarea acesteia se face la momentul extrădării și introducerea într-o
unitate privativă de libertate de pe teritoriul României”, se arată în răspunsul Poliției Române, trimis Main News.

Ministerul Justiției a precizat că a transmis autorităților din Italia mai multe scrisori prin care a cerut ca „fugarii României”, condamnați definitiv de fapte de corupție, să nu mai execute pedepsele în Italia, pe motiv că „închisorile” din țara noastră nu asigură condiții care să respecte drepturile omului.

De ce a fost condamnat Darius Vâlcov

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de DNA  în luna mai 2015, pentru trafic de influență, spălare de bani și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată.

Potrivit DNA, Vâlcov ar fi  primit 20% din valoarea contractelor având ca obiect reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti, Potcoava, Slatina, Drăgăneşti-Olt şi Piatra Olt, încasând astfel peste 1.500.000 de euro, în perioada 2011-2013.

Procurorii spun că banii ajungeau la fostul demnitar fie cash (în pungi de plastic), fie prin intermediul unor operaţiuni comerciale disimulate prin acte fictive, într-un circuit în care au fost incluse mai multe firme. Însă, Dâlcov a investit șpaga în obiecte de artă fine, mai exact în 124 de tablouri.  Printre acestea, sunt opere semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian sau Corneliu Baba.

CITEȘTE ȘI:  Cine sunt românii care se ascund de Justiție în alte state. Darius Vâlcov, localizat la Milano

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii