Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Curtea de Apel București a oprit două proiecte imobiliare din Capitală / Nicușor Dan: Vom solicita revenirea la situația anterioară

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 11 iulie 2022

Curtea de Apel București a suspendat defășurarea a două proiecte imobiliare de pe Modrogan 1 A și Icoanei 2-8, a anunțat Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, într-o conferință de presă susținută luni, 11 iulie, la sediul Primăriei Municipiului București (PMB).

Potrivit edilului, construcțiile nu sunt în acord cu regulamentul de urbanism al Capitalei, sunt construite pe spații verzi, cu autorizații ilegale.

Nicușor Dan a explicat că, în cazul din Modrogan 1A, un investitor imobiliar a început construcția de blocuri în curtea palatului, monument istoric unde Partidul Național Liberal (PNL) își are sediul.

„Printr-un PUZ aprobat în 2019, printr-o autorizaţie aprobată în 2020, în 21 septembrie, cu şase zile înainte de alegerile locale, s-au aprobat nici mai mult, nici mai puţin, decât blocuri în curtea palatului. Sunt mai multe motive pentru care a pune blocuri acolo e o ilegalitate, dar motivul cel mai flagrant este că este spaţiu verde şi există prevedere clară în lege care spune că nu ai voie să schimbi destinaţia unui spaţiu verde”, a afirmat Nicușor Dan, citat de News.ro.

Edilul a prezentat şi reacţia autorităţilor române în acest caz.

„Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti a avizat Planul Urbanistic General şi autorizaţia, fără să vadă că acolo este spaţiu verde, cum a făcut-o de alte sute de ori. Direcţia pentru Cultură, care este organismul local al Ministerului Culturii, deşi spusese că conservarea spațiului din jurul palatului este obligatorie, a dat aviz pentru blocuri acolo. Administraţia Firea a dat autorizaţie de construire cu şase zile înainte de alegerile locale. ISC-ului i-a luat un an ca să verifice, deşi era o investiţie consistentă şi importantă. După ce ISC-ul cu greu a verificat şi în decembrie a constatat toate ilegalităţile pe care ulterior le-a constatat şi Curtea de Apel Bucureşti, a venit acest ordin în ianuarie 2022 în care, fără nicio explicaţie, Inspectoratul de Stat în Construcţii a revocat ordinul inspectoratului local prin care se constatau toate ilegalităţile fără să dea niciun motiv pentru care acest proces verbal de control se revocă, împiedicând astfel prefectul să exercite încă din ianuarie acţiunea în contencios-administrativ care ar fi oprit această speculaţie imobiliară”, a mai transmis Nicuşor Dan.

În ceea ce privește cazul din Icoanei 2-8, primarul a specificat că au fost demolate două clădiri, în baza unei autorizații ilegale, pe lângă alte nereguli.

„Despre această zonă, în regulamentul de urbanism al zonelor protejate, emis în urma unui studiu al Universităţii de Arhitectură, spune că este o zonă unicat la nivel internaţional. Mai spune că este interzisă comasarea parcelelor şi toate intervenţiile trebuie făcute parcelă cu parcelă pentru a păstra spiritul acestei zone istorice. Aici a fost emisă o autorizaţie de desfiinţare pentru cele patru clădiri şi a fost emisă autorizaţia de construire pentru un imobil pe cele patru parcele reunite”, a afirmat Nicuşor Dan.

El a prezentat şi în acest caz care a fost reacţia autorităţilor statului.

„Direcţia de Cultură a avizat şi demolarea şi construirea în ciuda faptului că avizase acel regulament care spunea că nu ai voie să comasezi parcele. Administraţia Firea a emis autorizaţia de desfiinţare în 1 octombrie, după alegerile locale şi autorizaţia de construire în 27 octombrie 2020. Am preluat mandatul în 29 octombrie şi aşa ne explicăm de ce consilieri generali aleşi ai PSD au încercat să întârzie prin fel de fel de contestaţii în instanţă schimbarea administraţiei pentru ca ultimele tunuri care erau pregătite să poată să fie semnate. Am sesizat ISC-ul în luna martie 2020, spunând explicit că este vorba de pierderea unor elemente importante de patrimoniu construit. În ciuda acestor insistenţe, ISC-ul nu a făcut verificări asupra legalităţii până în decembrie 2021, adică la nouă luni după ce a fost sesizat şi după ce demolarea se consumase deja”, a mai declarat Nicuşor Dan.

Primarul general al Capitalei a mai declarat că săptămâna trecută Curtea de Apel Bucureşti a decis că nu mai există autorizaţii de construire pentru această investiţie.

„Vom solicita instanţei revenirea la situaţia anterioară”, a mai afirmat primarul Capitalei.

Nicuşor Dan a menţionat că, în ceea ce priveşte speţa din Modrogan, s-a realizat structura de rezistenţă a blocurilor, iar la Icoanei au început nişte lucrări la fundaţia imobilului.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *