Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Curtea Constituțională obligă instanțele să motiveze deciziile în același timp cu pronunțarea

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 7 aprilie 2021

Curtea Constituțională a hotărât, miercuri, ca instanțele de judecată să fie obligate să publice motivarea sentințelor în același timp cu pronunțarea.

Judecătorii CCR au constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive, anterior motivării în fapt și în drept a acesteia, este contrară Constituției.

„Curtea a reținut că redactarea hotărârii judecătorești penale (motivarea în fapt și în drept) ulterior pronunțării minutei (soluției) dispuse în cauză lipsește persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil. Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive, anterior motivării în fapt și în drept a acesteia, este contrară dispozițiilor constituționale și convenționale referitoare la libertatea individuală și siguranța persoanei și celor care consacră demnitatea umană și dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept. Prin urmare, Curtea a constatat că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării”, se arată în comunicatul CCR.

Până acum, termenul de publicare al unei motivări era de 30 de zile, însă de regulă acesta nu era respectat.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Care e stadiul proiectului prin care motivările instanțelor ar putea să fie publicate în același timp cu deciziile / Inițiator: A trecut de filtrul CSM, urmează să fie înregistrat în Parlament

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *